Slabuta.ro - Descoperă slăbuţa din tine! Vino alături de mine pe Slabute.ro!
Semneaza alaturi de mine Prima Petitie Nationala Pentru Dreptul la o Viata Sanatoasa.
Au semnat 37.207 oameni.
Semneaza aici »
Contoarele Sănătaţii. Împreună promovăm stilul de viaţă sănătos în România şi obţinem rezultate. Te invit să te alături nouă. Clic aici.
Numar slabute inregistrate in comunitate membri
comunitate

56.307
Calorii arse calorii
arse

217.323.350
Minute exercitii minute
exerciţii

55.627.126
Kilograme slabite kg slăbite
sănătos

47.082
Apa consumata pahare de
apă

590.352
Calorii alimente info
alimente

22.944

Cum are loc slabirea? Mituri despre grasimea corporala

Internetul abunda de informatii. In ziua de azi nu mai este o dificultate sa afli rapid raspunsul la intrebarile care ne intereseaza. Da, un raspuns rapid, dar oare calitativ?!

Un exemplu. Atunci cand vrem sa stim ce se intampla cu grasimea noastra cand slabim, dam peste “ipoteze interesante” de tipul “grasimea se transforma in muschi”. 1x1.trans Cum are loc slabirea? Mituri despre grasimea corporala Acum ceva timp, am scris intr-un articol de pe Slabute (clic) ca, grasimea nu se transforma in muschi, iar mai jos veti afla in ce “se transforma” si cum puteti sa slabiti cat mai eficient. 1x1.trans Cum are loc slabirea? Mituri despre grasimea corporala

* Calculatorul de grasime corporala * te va ajuta sa iti afli procentul de grasime corporala.

Putina teorie despre celulele adipoase nu ne strica…

Grasimea este stocata in interiorul celulelor de grasime sub forma de trigliceride.

Atunci cand sunt stimulate sa faca acest lucru, celulele adipoase elibereaza pur si simplu continutul sau (trigliceridele) in fluxul sanguin sub forma de acizi grasi liberi (FFA – fatty free acids), care sunt transportate prin sange catre tesuturi, unde este nevoie de energie.

In mod normal, un adult de sex masculin stocheaza aproximativ de la 60.000 pana la 100.000 de kcal de energie in celulele adipoase ale corpului sau.

1x1.trans Cum are loc slabirea? Mituri despre grasimea corporala

Ce declanseaza eliberarea tuturor acestor acizi grasi stocati in celulele adipoase?

Foarte simplu: nevoia de energie pentru a compensa deficitul caloric. Organismul elibereaza hormoni si enzime care transmit celulelor adipoase semnalul de eliberare al rezervelor de grasime.

Pentru ca depozitele de grasime sa fie eliberate din celula adipoasa, printr-un proces de hidroliza (lipoliza sau distrugerea grasimilor) molecula de triglicerida este divizata in glicerol si trei acizi grasi. O enzima extrem de importanta numita lipaza hormon sensibila (HSL) este catalizatorul acestei reactii. Grasimea depozitata (energia) este eliberata in sange sub forma de acizi grasi liberi (FFA – fatty free acids) si acestia sunt transportati catre muschi in cazul in care acolo este nevoie de energie.

O enzima importanta numita lipoproteina lipaza (LPL) ajuta acizii grasi liberi (FFA – fatty free acids) sa ajunga in interiorul mitocondriilor din celulele musculare, unde acestia pot fi utilizati pentru a produce energie.

Atunci cand acizii grasi liberi (FFA – fatty free acids) sunt eliberati din celula adipoasa, aceasta se micsoreaza si de aceea aratam mai slabi.

Mituri despre grasimea corporala

Celulele adipoase nu dispar nicaieri si in nici un caz nu se transforma in muschi, ele se afla intr-o “stare de asteptare”, gata sa fie umplute din nou cu grasime, atunci cand apare un surplus caloric.

Au existat teorii conform carora numarul celulelor adipoase nu poate creste dupa perioada de adolescenta. Astazi este deja demonstrat ca celulele adipoase pot creste atat in dimensiune (hipertrofie), cat si in numar (hiperplazie). Aceasta “inmultire” poate avea loc in anumite circumstante, cum ar fi:

  • in timpul sarcinii
  • in perioada de maturitate, atunci cand exista cresteri bruste si excesive de greutate corporala

Unii oameni sunt predispusi genetic spre a avea mai multe celule adipoase decat alti oameni, iar femeile au mai multe celule de grasime decat barbatii.

Un copil are, de obicei, aproximativ 5 – 6 miliarde de celule adipoase. Acest numar creste in timpul copilariei timpurii si in perioada de pubertate, astfel un adult sanatos, cu o compozitie normala a corpului are aproximativ 25-30 miliarde de celule adipoase. Un adult cu exces de greutate are aproximativ 75 de miliarde de celule adipoase. In cazul obezitatii severe, acest numar poate ajunge pana la 250 – 300 miliarde de celule adipoase!

Dimensiunea medie (greutate) a unei celule de grasime la un adult este de aproximativ 0,6 micrograme, dar aceasta poate varia in marime de la 0,2 la 0,9 micrograme. Celulele unei persoane supraponderale pot fi de pana la de trei ori mai mari decat la o persoana cu o compozitie corporala ideala.

Cu toate acestea, geneticul nu este o scuza, trecutul nu este o scuza, conteaza ce faci in prezent, fie alegi sa stochezi si mai multa energie (sub forma de grasime), fie alegi sa o arzi! Alimentatia corecta si sanatoasa sustinuta de o activitate fizica constanta te vor ajuta sa rezolvi aceasta problema.

De ce mananc oua de prepelita

Ce este mic si colorat cu pete maronii-negre? 1x1.trans De ce mananc oua de prepelita Ati ghicit – oul de prepelita, alimentul care “ascunde”‘ multe beneficii in cele cateva grame. Datorita dimensiunii dar si “petelor atractive”, copiii prefera mai mult aceste oua decat cele de gaina.

Ouale de prepelita sunt un aliment de origine animala extrem de nutritiv si important pentru sanatatea noastra, cu cel mai echilibrat continut proteic, vitamino-mineral si enzimatic.

Oua de prepelita – continut nutritiv

Daca facem o comparatie intre oul de gaina si oul de prepelita, vom afla ca cel de prepelita are un continut mai mic de colesterol, iar galbenusul contine 23% proteine fata de 16% la oul de gaina.

Continutul de minerale si vitamine face ca oul de prepelita sa se claseze din nou in fata oului de gaina:

  • vitamina B1* (ou gaina: 0.1 mg, oua prepelita: 0.15 mg)
  • fosfor* (ou gaina: 191 mg, oua prepelita: 226 mg)
  • fier* (ou gaina: 1.8 mg, oua prepelita: 3.6 mg)
  • vitamina B2* (ou gaina: 0.5 mg, oua prepelita: 0.8 mg)

* toate valorile sunt pentru 100 gr produs

La toate acestea se adauga si vitamina D, care se gaseste intr-o forma activa si previne rahitismul la copii.

Informatii nutritionale oua de prepelita:

Calorii oua de prepelita – 158 kcal/100gr

1x1.trans De ce mananc oua de prepelita
Total grasimi – 11.09 gr

  • Grasimi saturate – 3.56 gr
  • Grasimi polinesaturate – 1.32 gr
  • Grasimi mononesaturate – 4.32 gr
  • Colesterol – 844 mg

Sodiu 141 mg

Total carbohidrati – 0.41 gr

  • Fibre – 0 gr
  • Zaharuri – 0.41 gr

Proteine - 13.05 gr

Altele

  • Potasiu 132 mg (2% din DZR)
  • Vitamina A 22% (din DZR)
  • Calciu 6% (din DZR)
  • Fier 20% (din DZR)

Cate oua de prepelita consumam?

Conform studiilor de specilitate, se respecta urmatorele cantitati:

  • copii intre 1-3 ani = nu mai mult de 2 oua/zi
  • copii intre 3-10 ani = 3 oua/zi
  • copii pana in 18 ani = 4 oua/zi
  • de la 18 ani pana la 50 ani = 5-6 oua/zi
  • peste 50 ani = 4 oua/zi

Oua de prepelita – stop alergii

Spre deosebire de ouale de gaina, ouale de prepelita nu provoca alergii, nici la copii si nici la adulti. Dimpotriva, prezenta proteinei ovomucoid poate suprima reactiile alergice, drept pentru care din ouale de prepelita se prepara diferite produse farmaceutice, de exemplu, extract de ovomucoid – folosit pentru tratamentul alergiilor.

Oua de prepelita – stop radionuclizi

Ouale de prepelita cresc rezistenta la radiatii si contribuie la eliminarea din organism a radionuclizilor. Nu e de mirare ca medicii recomanda ouale de prepelita oamenilor care au avut expunere indelungata la radiatii sau cei care locuiesc in zone ecologic-devaforizate, precum si in orasele mari (unde nivelul radiatiilor este deseori peste limita).

Oua de prepelita – un gust mai deosebit

Ouale de prepelita sunt considerate a fi cele mai delicioase oua printre cele care provin de la pasarile de curte.

Pot fi mancate coapte, fierte, crude, prajite, marinate. De asemenea, din oua de prepelita se pot gati omlete, mancaruri, maioneza, salate sau se pot folosi pentru decorarea diferitelor feluri de mancare.

Din oua de prepelita fierte se poate face un minunat aspic pe baza de supa limpede de legume sau supa limpede de pasare.

Cateva idei culinare. 1x1.trans De ce mananc oua de prepelita

Coaja oualelor de prepelita nu trebuie aruncata

“Invelisul” fragil al oualelor de prepelita reprezinta o sursa de calciu, care se asimileaza rapid in organism, si un complex de alte 26 de elemente, printre care: cupru, fluor, fier, mangan, molibden, fosfor, sulf, zinc, siliciu.

Dintre toate cele enumerate mai sus, deosebit de importante sunt siliciul si molibdenul; hrana noastra de zi cu zi este extrem de saraca in aceste elemente, iar ele sunt absolut necesare pentru reactiile biochimice normale din organism.

De aceea nu aruncati coaja oualelor, ci macinati-o si adaugati-o in mancarea pe care o preparati. Un astfel de “tratament” nu este numai extrem de eficient, dar nu are efecte secundare si nici nu exista riscul de supradozaj.

Oua de prepelita – mai multe microelemente

Lucru interesanta, dar un ou de prepelita este de 5 ori mai mic decat un ou de gaina, dar contine de 5 ori mai mult fosfor, potasiu si fier.

In acest aliment dietetic se contine o cantitate deloc neglijabila de cupru, cobalt si aminoacizi esentiali. Tirozina, de exemplu este folosita si in industria cosmetica.

Datorita continutului ridicat de lecitina, ouale de prepelita crude ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange.

Datorita fosforului din ouale de prepelita, aceste mici “minuni” s-au dovedit a fi un bun stimulent al potentei.

Oua de prepelita – un stimulent al imunitatii

Faceti-va un obicei din a manca oua de prepelita la micul dejun. Preparate sub orice forma, ouale de prepelita va vor intari rezistenta organismului la raceala si gripa.

Ciuperci shiitake – putine calorii, multa sanatate

1x1.trans Ciuperci shiitake   putine calorii, multa sanatate

sursa: www.gettyimages.com

De foarte mult timp am vrut sa va impartasesc bucuria de a fi gustat un aliment cu totul deosebit, atat ca si gust, cat si ca aroma si bineinteles proprietati dietetice. Este vorba de ciupercile shiitake. 1x1.trans Ciuperci shiitake   putine calorii, multa sanatate

De cate ori am ocazia sa mananc ceva nou, ma ascund printre zeci de carti si studii ca sa aflu cat mai multe despre alimentul respectiv. Iata ce am descoperit despre ciupercile shiitake.

Ciupercile shiitake sunt considerate un simbol al sanatatii, datorita proprietatilor sale sunt folosite in medicina chineza de peste 6000 de ani.

O serie de studii stiintifice au subliniat faptul ca ciupercile shiitake regleaza nivelul colesterolului, d-Eritadenina este unul dintre cei mai neobisnuiti nutrienti naturali, care se gaseste in ciupercile shiitake si care ajuta la scaderea colesterolului. Acest nutrient este un derivat din adenina – unul dintre blocurile de constructie (nucleotide) a materialului genetic al ciupercilor (ADN).

De asemenea, ciupercile shiitake ne protejeaza de bolile cardiovasculare (inclusiv ateroscleroza) si sunt o buna sursa a trei minerale importante: mangan, seleniu si zinc. Ciupercile shiitake contin si fitonutrienti, unul dintre cei mai bine studiati fitonutrienti este ergotioneina. Acest antioxidant unic este derivat din aminoacidul histidina – un aminoacid esential.

Ciupercile shiitake se caracterizeaza prin prezenta proteinelor (care induc senzatia de satietate), bogatia in complexul vitaminelor B (ex: riboflavina [vit. B2], niacina [vit. B3] si acid pantothenic [Vit. B5]) si minerale (seleniu, potasiu si cupru). Fibrele ciupercilor taie pofta de mancare si faciliteaza tranzitul intestinal.

Ciupercile au putine calorii si au in compozitie substante antibacteriane care ajuta organismul.

Sunt de preferat ciupercile crude sau preparate la abur sau cuptor decat cele conservate, care au foarte mult sodiu.

Va invit sa descoperiti profilul nutritional al acestui super-aliment.

* DZR semnifica doza zilnica recomandata

Informatii nutritionale Ciuperci, shiitake, crude

Nutrienti % din DZR*
Vitamina B3 27.5%
Vitamina B5 21.3%
Vitamina B6 21%
Vitamina B2 18.2%
Mangan 16.5%
Fosfor 15.8%
Fibre 14.1%
Potasiu 12.3%
Seleniu 11.5%
Cupru 10%
Zinc 9.7%
Vitamina D 7%
Magneziu 7%
Proteine 6.3%
Calorii (48 kcal) 2%

Cum pregatim ciupercile shiitake?

Ciupercile shiitake sunt foarte poroase, astfel incat daca acestea sunt tinute prea mult in apa o vor absorbi repede si vor deveni foarte apoase. Prin urmare, cel mai bun mod de a curata aceste ciuperci, fara a le altera gustul si textura este sa le curatati cu folosirea de cat mai putina apa. Pentru a face acest lucru, le stergeti, pur si simplu, cu un prosop de hartie sau un burete usor umezit.

Cel mai optim mod de a pregati ciupercile shiitake este prin metoda sote, cu ceapa, condimente si usturoi.

Ce ziceti, v-am convins? 1x1.trans Ciuperci shiitake   putine calorii, multa sanatate

10 corporatii…

… am primit azi prin e-mail …

1x1.trans 10 corporatii...

Dieta hipocalorica

Ce este dieta hipocalorica?

O dieta hipocalorica este un plan alimentar personalizat in care conteaza atat aportul caloric, sursa caloriilor, cat si consumul caloric prin diferite activitati. Daca e sa o rezumam intr-o propozitie, dieta hipocalorica inseamna alimentatie echilibrata si sanatoasa, sustinuta de o activitate fizica constanta.

Pentru a putea urma o dieta hipocalorica trebuie stabilit (estimat) un aport caloric zilnic in functie de fiecare persoana in parte, luand in calcul varsta, sexul, greutatea actuala, nivelul de activitate fizica si altele.

O dieta hipocalorica niciodata nu va recomanda un aport caloric foarte scazut! O dieta hipocalorica nu inseamna infometare!

Necesarul caloric

Caloriile sunt “introduse” in organism prin ingerarea de alimente si “scoase” prin practicarea diferitelor activitati, cum ar fi exercitii sportive, etc.

Daca vrei sa-ti estimezi necesarul caloric zilnic, foloseste acest calculator – Calculator necesar zilnic calorii.

Dieta hipocalorica personalizata

Daca vrei sa urmezi o dieta hipocalorica personalizata trebuie sa stii urmatoarele reguli:

  • Aportul caloric zilnic nu trebuie sa scada sub metabolismul tau bazal. Nu uita, traim sanatos si echilibrat, nu ne infometam!
  • Nu uita sa incluzi in dieta ta alimente care sa iti furnizeze nutrienti esentiali, raspunzatori pentru buna functionare a organismului si o slabire sanatoasa. Printre acestea se numara: proteinele (carnea, peste, etc), grasimile bune (ulei de masline, seminte, nuci, etc), carbohidratii (precum: legume, fructe, cereale integrale, tarate, etc)
  • Grasimele rele (margarina, sosuri, creme, etc), zaharul si alcoolul trebuie limitate cat mai mult.

Activitati fizice

Asa cum am spus mai sus, o dieta hipocalorica are la baza 2 aspecte: alimentatia (calorii ingerate) si sportul (calorii consumate).

Este recomandat un nivel de activitate “moderat activ“, cu 60 minute de sport, de 3-4 ori pe saptamana.

Exercitiile ar trebuie sa fie practicate la o intensitate medie si mare, cum ar fi alergatul, jogging-ul, nord walking-ul, aerobicul, dansul, ciclismul, inotul sau alte sporturi.

Avertismente

Reducerea drastica a aportului caloric (cu mult sub necesarul zilnic) dauneaza sanatatii noastre:

De aceea, atunci cand ne hotaram sa urmam o dieta, trebuie sa luam in calcul aceste avertismente.

Alege sa slabesti sanatos, nu te infometa!!!