Cum se face mozzarella – ingrediente si ustensile
29 Noiembrie, 2011In articolul anterior am vorbit despre documentarea care trebuie facuta atunci cand devenim interesati de subiectul ‘cum se face mozzarella’.
Dupa ce te-ai hotarat sa faci mozzarella ‘in casa’ urmeaza pregatirea si achizitia de ingrediente si ustensile necesare.
1. Cumparare lapte si cheag
Voi incepe cu un mic ‘avertisment’! Nu incerca sa faci mozzarella cu laptele de ‘cutie’ sau ‘punga’ din magazin/supermarket. Chiar la inceput, cand inca nu eram sigura daca voi sti sa fac mozzarella, mi-am zis sa fac un experiment cu laptele din comert. Nici nu am ajuns sa verific daca voi putea sa fac mozzarella propriu-zisa, pentru ca nu a iesit nimic de la bun inceput – cu inchegarea, deci, restul etapelor nu mai conteaza.
Am aflat ca in pietele agricole din Bucuresti se gasesc automate cu lapte bun. Este important ca laptele sa fie cu un procent de grasime de peste 2.5%. Dar aici nu este nici o problema, pentru ca aproape tot laptele de la automate are in jur de 5% grasime, deci, chiar mai mult decat ti-ai dori, bineinteles ca si rezultatul este – mozzarella cu mai multe calorii.
Asadar, ‘aprovizionarile’ de lapte le vei face la o piata. Cazul cel mai fericit este atunci cand ai rude la tara care iti pot asigura aceasta ‘aprovizionare’. Fac o mica paranteza… a doua oara am facut mozzarella atunci cand eram acasa la parintii mei… care au venit de la niste cunostinte cu 10 litri de lapte… a fost mare distractie… inca putin si aveam senzatia ca am deschis fabrica de mozzarella, avand in vedere vasul imens in care s-a facut prepararea.
Inca un lucru important! Din 5 litri de lapte se primesc cam 550 g de mozzarella.
In paralel cu achizitionarea laptelui, va trebui sa cauti cheag. Din nou, cazul fericit este atunci cand ai pe cineva la tara. Daca, insa, nu ai ‘acest lux’ (la oras, din pacate, a manca sanatos si a gasi o sursa de alimente sanatoase a devenit ‘un lux’ si cand te gandesti ca la tara este un lucru firesc), incearca sa cauti la o farmacie veterinara cheag natural. Se gaseste mai greu, dar merita. Nu are sens sa cumperi cheag ‘chimic’, ideea de a face mozzarella acasa trebuie sa vina din dorinta de a obtine un produs sanatos, altfel nu se merita chinul si timpul pierdut.
2. Pregatire 3 vase (1 cratita pentru lapte, 2 vase pentru prepararea mozzarellei)
Iti trebuie 3 vase. O cratita, volumul depinde de cati litri de lapte vei folosi, 1 vas pentru pregatirea propriu-zisa a mozzarellei si 1 vas pentru mozzarella gata preparata.
3. Manusi (ca sa nu va frigeti mainile)
Manusile de bucatarie sunt extrem de importante. Apa cu care vei ‘lucra’ va avea in jur de 75 C, nu ai cum sa rezisti cu mainile goale.
4. O spatula de lemn
Spatula de lemn se va folosi pentru a ‘intinde’ mozzarella. Intinderea este esentiala, atunci se formeaza ‘fibra’.
5. Tifon
Tifonul este pentru scurgerea casului/branzei de zer. Numai dintr-un cas bine uscat se poate obtine mozzarella.
6. Sita
Sita ca si tifonul este pentru scurgere de zer.
7. Termometru
Se va folosi un termometru de bucatarie – foarte important pentru a sti temperatura la care trebuie adus laptele.