Slabuta.ro - Descoperă slăbuţa din tine! Vino alături de mine pe Slabute.ro!
Semneaza alaturi de mine Prima Petitie Nationala Pentru Dreptul la o Viata Sanatoasa.
Au semnat 37.207 oameni.
Semneaza aici »
Contoarele Sănătaţii. Împreună promovăm stilul de viaţă sănătos în România şi obţinem rezultate. Te invit să te alături nouă. Clic aici.
Numar slabute inregistrate in comunitate membri
comunitate

56.307
Calorii arse calorii
arse

217.323.350
Minute exercitii minute
exerciţii

55.627.126
Kilograme slabite kg slăbite
sănătos

47.082
Apa consumata pahare de
apă

590.352
Calorii alimente info
alimente

22.944

De ce mananc oua de prepelita

Alimentatie, Calorii

Ce este mic si colorat cu pete maronii-negre? 1x1.trans De ce mananc oua de prepelita Ati ghicit – oul de prepelita, alimentul care “ascunde”‘ multe beneficii in cele cateva grame. Datorita dimensiunii dar si “petelor atractive”, copiii prefera mai mult aceste oua decat cele de gaina.

Ouale de prepelita sunt un aliment de origine animala extrem de nutritiv si important pentru sanatatea noastra, cu cel mai echilibrat continut proteic, vitamino-mineral si enzimatic.

Oua de prepelita – continut nutritiv

Daca facem o comparatie intre oul de gaina si oul de prepelita, vom afla ca cel de prepelita are un continut mai mic de colesterol, iar galbenusul contine 23% proteine fata de 16% la oul de gaina.

Continutul de minerale si vitamine face ca oul de prepelita sa se claseze din nou in fata oului de gaina:

  • vitamina B1* (ou gaina: 0.1 mg, oua prepelita: 0.15 mg)
  • fosfor* (ou gaina: 191 mg, oua prepelita: 226 mg)
  • fier* (ou gaina: 1.8 mg, oua prepelita: 3.6 mg)
  • vitamina B2* (ou gaina: 0.5 mg, oua prepelita: 0.8 mg)

* toate valorile sunt pentru 100 gr produs

La toate acestea se adauga si vitamina D, care se gaseste intr-o forma activa si previne rahitismul la copii.

Informatii nutritionale oua de prepelita:

Calorii oua de prepelita – 158 kcal/100gr

1x1.trans De ce mananc oua de prepelita
Total grasimi – 11.09 gr

  • Grasimi saturate – 3.56 gr
  • Grasimi polinesaturate – 1.32 gr
  • Grasimi mononesaturate – 4.32 gr
  • Colesterol – 844 mg

Sodiu 141 mg

Total carbohidrati – 0.41 gr

  • Fibre – 0 gr
  • Zaharuri – 0.41 gr

Proteine - 13.05 gr

Altele

  • Potasiu 132 mg (2% din DZR)
  • Vitamina A 22% (din DZR)
  • Calciu 6% (din DZR)
  • Fier 20% (din DZR)

Cate oua de prepelita consumam?

Conform studiilor de specilitate, se respecta urmatorele cantitati:

  • copii intre 1-3 ani = nu mai mult de 2 oua/zi
  • copii intre 3-10 ani = 3 oua/zi
  • copii pana in 18 ani = 4 oua/zi
  • de la 18 ani pana la 50 ani = 5-6 oua/zi
  • peste 50 ani = 4 oua/zi

Oua de prepelita – stop alergii

Spre deosebire de ouale de gaina, ouale de prepelita nu provoca alergii, nici la copii si nici la adulti. Dimpotriva, prezenta proteinei ovomucoid poate suprima reactiile alergice, drept pentru care din ouale de prepelita se prepara diferite produse farmaceutice, de exemplu, extract de ovomucoid – folosit pentru tratamentul alergiilor.

Oua de prepelita – stop radionuclizi

Ouale de prepelita cresc rezistenta la radiatii si contribuie la eliminarea din organism a radionuclizilor. Nu e de mirare ca medicii recomanda ouale de prepelita oamenilor care au avut expunere indelungata la radiatii sau cei care locuiesc in zone ecologic-devaforizate, precum si in orasele mari (unde nivelul radiatiilor este deseori peste limita).

Oua de prepelita – un gust mai deosebit

Ouale de prepelita sunt considerate a fi cele mai delicioase oua printre cele care provin de la pasarile de curte.

Pot fi mancate coapte, fierte, crude, prajite, marinate. De asemenea, din oua de prepelita se pot gati omlete, mancaruri, maioneza, salate sau se pot folosi pentru decorarea diferitelor feluri de mancare.

Din oua de prepelita fierte se poate face un minunat aspic pe baza de supa limpede de legume sau supa limpede de pasare.

Cateva idei culinare. 1x1.trans De ce mananc oua de prepelita

Coaja oualelor de prepelita nu trebuie aruncata

“Invelisul” fragil al oualelor de prepelita reprezinta o sursa de calciu, care se asimileaza rapid in organism, si un complex de alte 26 de elemente, printre care: cupru, fluor, fier, mangan, molibden, fosfor, sulf, zinc, siliciu.

Dintre toate cele enumerate mai sus, deosebit de importante sunt siliciul si molibdenul; hrana noastra de zi cu zi este extrem de saraca in aceste elemente, iar ele sunt absolut necesare pentru reactiile biochimice normale din organism.

De aceea nu aruncati coaja oualelor, ci macinati-o si adaugati-o in mancarea pe care o preparati. Un astfel de “tratament” nu este numai extrem de eficient, dar nu are efecte secundare si nici nu exista riscul de supradozaj.

Oua de prepelita – mai multe microelemente

Lucru interesanta, dar un ou de prepelita este de 5 ori mai mic decat un ou de gaina, dar contine de 5 ori mai mult fosfor, potasiu si fier.

In acest aliment dietetic se contine o cantitate deloc neglijabila de cupru, cobalt si aminoacizi esentiali. Tirozina, de exemplu este folosita si in industria cosmetica.

Datorita continutului ridicat de lecitina, ouale de prepelita crude ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange.

Datorita fosforului din ouale de prepelita, aceste mici “minuni” s-au dovedit a fi un bun stimulent al potentei.

Oua de prepelita – un stimulent al imunitatii

Faceti-va un obicei din a manca oua de prepelita la micul dejun. Preparate sub orice forma, ouale de prepelita va vor intari rezistenta organismului la raceala si gripa.

Ciuperci shiitake – putine calorii, multa sanatate

Alimentatie
1x1.trans Ciuperci shiitake   putine calorii, multa sanatate

sursa: www.gettyimages.com

De foarte mult timp am vrut sa va impartasesc bucuria de a fi gustat un aliment cu totul deosebit, atat ca si gust, cat si ca aroma si bineinteles proprietati dietetice. Este vorba de ciupercile shiitake. 1x1.trans Ciuperci shiitake   putine calorii, multa sanatate

De cate ori am ocazia sa mananc ceva nou, ma ascund printre zeci de carti si studii ca sa aflu cat mai multe despre alimentul respectiv. Iata ce am descoperit despre ciupercile shiitake.

Ciupercile shiitake sunt considerate un simbol al sanatatii, datorita proprietatilor sale sunt folosite in medicina chineza de peste 6000 de ani.

O serie de studii stiintifice au subliniat faptul ca ciupercile shiitake regleaza nivelul colesterolului, d-Eritadenina este unul dintre cei mai neobisnuiti nutrienti naturali, care se gaseste in ciupercile shiitake si care ajuta la scaderea colesterolului. Acest nutrient este un derivat din adenina – unul dintre blocurile de constructie (nucleotide) a materialului genetic al ciupercilor (ADN).

De asemenea, ciupercile shiitake ne protejeaza de bolile cardiovasculare (inclusiv ateroscleroza) si sunt o buna sursa a trei minerale importante: mangan, seleniu si zinc. Ciupercile shiitake contin si fitonutrienti, unul dintre cei mai bine studiati fitonutrienti este ergotioneina. Acest antioxidant unic este derivat din aminoacidul histidina – un aminoacid esential.

Ciupercile shiitake se caracterizeaza prin prezenta proteinelor (care induc senzatia de satietate), bogatia in complexul vitaminelor B (ex: riboflavina [vit. B2], niacina [vit. B3] si acid pantothenic [Vit. B5]) si minerale (seleniu, potasiu si cupru). Fibrele ciupercilor taie pofta de mancare si faciliteaza tranzitul intestinal.

Ciupercile au putine calorii si au in compozitie substante antibacteriane care ajuta organismul.

Sunt de preferat ciupercile crude sau preparate la abur sau cuptor decat cele conservate, care au foarte mult sodiu.

Va invit sa descoperiti profilul nutritional al acestui super-aliment.

* DZR semnifica doza zilnica recomandata

Informatii nutritionale Ciuperci, shiitake, crude

Nutrienti % din DZR*
Vitamina B3 27.5%
Vitamina B5 21.3%
Vitamina B6 21%
Vitamina B2 18.2%
Mangan 16.5%
Fosfor 15.8%
Fibre 14.1%
Potasiu 12.3%
Seleniu 11.5%
Cupru 10%
Zinc 9.7%
Vitamina D 7%
Magneziu 7%
Proteine 6.3%
Calorii (48 kcal) 2%

Cum pregatim ciupercile shiitake?

Ciupercile shiitake sunt foarte poroase, astfel incat daca acestea sunt tinute prea mult in apa o vor absorbi repede si vor deveni foarte apoase. Prin urmare, cel mai bun mod de a curata aceste ciuperci, fara a le altera gustul si textura este sa le curatati cu folosirea de cat mai putina apa. Pentru a face acest lucru, le stergeti, pur si simplu, cu un prosop de hartie sau un burete usor umezit.

Cel mai optim mod de a pregati ciupercile shiitake este prin metoda sote, cu ceapa, condimente si usturoi.

Ce ziceti, v-am convins? 1x1.trans Ciuperci shiitake   putine calorii, multa sanatate

“Valul” de informare, numit Glutamat

Alimentatie, Blog

Odata cu lansarea comunitatii Slabute in toamna 2008, am inceput sa aprofundez domeniul nutritiei si studiul despre aditivii alimentari, astfel am identificat aditivul alimentar E621, care se afla in topul E-urilor periculoase si se gaseste in foarte multe alimente.

Am fost neplacut surprinsa de faptul ca in Romania nu se vorbea deloc despre utilizarea lui in industria alimentara, despre efectele nocive pe termen lung, cu toate ca, dupa cum am mentionat mai sus, este unul dintre cei mai periculosi aditivi alimentari.

Initial, cand am scris pentru prima data (trebuie sa fii logat) pe 02.02.2009 un articol despre acest aditiv periculos, putini ne impartaseau “actiunea”, dar, in final, incepand cu anul 2010 cand Slabute a inceput sa fie cunoscut, acest subiect a fost preluat si mediatizat pe scara larga si pe televiziuni si prin ziare.

Din pacate, cand ma uit in directia celor care dau autorizatii si stabilesc normele in alimentatie, nu pot sa nu ma intreb, cu toate ca se stiu efectele negative ale acestui aditiv alimentar, de ce inca nu este interzis?

In cazul acesta, nu imi ramane decat sa va spun: “Informati-va si fiti atenti la etichete”.

Ce este un Calculator Nutritional?

Alimentatie, Calorii, Slabute TV

Varianta video – Calculator Nutritional Slabute (prezentare) – Partea I

Am primit mai multe intrebari despre Calculatorul Nutritional de pe Slabute si, drept urmare, m-am gandit sa scriu o serie de articole despre beneficiile si modul de utilizare a unui calculator nutritional, astfel incat, mai multi oameni preocupati de stilul de viata sanatos, sa beneficieze de avantajele unei astfel de unelte, pe care noi, pe Slabute, o oferim gratuit.

Stilul de viata contemporan impreuna cu alimentatia nesanatoasa au creat foarte multe probleme de sanatate. In contextul unui volum mare de informatii, de multe ori contradictorii si fara o baza stiintifica clara, calculele in baza unor formule devin necesare, astfel ai posibilitatea sa faci alegeri sanatoase mult mai corect si mai simplu. Suplimentar, pe Calculatorul Nutritional Slabute (CNS) v-am creat si diferite elemente grafice sugestive care sa va ajute in acest sens.

1x1.trans Ce este un Calculator Nutritional?

Prin urmare, ce este un Calculator Nutritional?

Un Calculator Nutritional este un program de monitorizare a alimentatiei si a activitatilor fizice zilnice, fiind destinat atat pentru cunoscatori cat si pentru persoanele care se afla inca la inceputul drumului spre un stil de viata sanatos, corect si echilibrat. Astfel, fie ca vrei sa traiesti sanatos, fie ca vrei sa iti rezolvi anumite probleme de sanatate (in cazul in care se impune respectarea unui regim special), fie ca vrei sa slabesti sau sa te ingrasi, cu ajutorul calculatorului nutritional este mult mai usor.

Un Calculator Nutritional va ofera informatii nutritionale detaliate despre alimente, cum ar fi: calorii, proteine, carbohidrati, grasimi, sodiu, colesterol, fibre, vitamine si minerale, va ofera informatii despre prezenta unor alergeni (gluten, lactoza), precum si informatii despre densitatea calorica a alimentelor. Toate aceste valori sunt necesare pentru alcatuirea si monitorizarea unui mod echilibrat de alimentatie.

Impreuna cu membrii din comunitatea Slabute am reusit sa cream cea mai completa baza de date, cu peste 21 000 alimente, pe care v-o punem la dispozitie.

Dupa cum stiti, stilul de viata de sanatos nu inseamna doar o alimentatie echilibrata, activitatile fizice sunt la fel de importante, mai ales ca problemele precum sedentarismul sunt actuale.

Calculatorul Nutritional Slabute (CNS), pe langa monitorizarea alimentatiei zilnice, va permite si jurnalizarea a peste 162 tipuri de activitati fizice.

In baza calculelor finale, Calculatorul Nutritional Slabute (CNS) va ofera sfaturi importante legate de alimentatie, cum ar fi: nivelul de proteine, carbohidrati, grasimi, sodiu, fibre si zaharuri, precum si estimarea daca veti slabi sau va veti ingrasa. In timp, nerespectarea unei alimentatii echilibrate din toate punctele de vedere, poate crea probleme grave de sanatate, cum ar fi: imunodeficienta, carentele alimentare, etc.

Calitatea vietii si reducerea costurilor pentru tratamente medicale si pastile sunt un aspect important. De aici, rezulta si un alt avantaj al unui calculator nutritional, cheltuieli mai mici ca urmare a eliminarii problemelor de sanatate generate de un stil de viata incorect.

In articolul urmator, o sa va fac o prezentare generala despre functionalitatile din Calculatorul Nutritional Slabute.