Slabuta.ro - Descoperă slăbuţa din tine! Vino alături de mine pe Slabute.ro!
Semneaza alaturi de mine Prima Petitie Nationala Pentru Dreptul la o Viata Sanatoasa.
Au semnat 37.207 oameni.
Semneaza aici »
Contoarele Sănătaţii. Împreună promovăm stilul de viaţă sănătos în România şi obţinem rezultate. Te invit să te alături nouă. Clic aici.
Numar slabute inregistrate in comunitate membri
comunitate

56.307
Calorii arse calorii
arse

217.323.350
Minute exercitii minute
exerciţii

55.627.126
Kilograme slabite kg slăbite
sănătos

47.082
Apa consumata pahare de
apă

590.352
Calorii alimente info
alimente

22.944

Cum se face mozzarella – Preparare

Alimentatie, Retete

Am ajuns la ultima etapa si cea mai importanta. 1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare Dupa ce ne-am documentat si am pregatit toate cele necesare, suntem gata pentru marea ‘aventura’ cu mozzarella.

1. Incalzirea laptelui

1x1.trans Cum se face mozzarella   PreparareLaptele se pune pe foc mic, se amesteca incet si se aduce la temperatura de 37C, nu mai mult! Verifica temperatura cu termometru.

Un pont: daca nu ai termometru, verificarea se poate face foarte simplu, bagi degetul in lapte, continui sa amesteci si cand simti ‘prima caldura’ (temperatura normala a corpului este 36.7 C si pana la aceasta temperatura nu simti caldura), iei cratita de pe foc.

2. Adaugarea cheagului

Pe pliculetul de cheag vei gasi informatia despre cum se amesteca cu apa, care este proportia, etc.

Dupa ce l-ai amestecat cu apa, se adauga 3 linguri de cheag in lapte si se amesteca bine.

3. ‘Odihna’ pentru 30-60 minute

1x1.trans Cum se face mozzarella   PreparareCratita se acopera cu un capac si se ‘inveleste’ intr-o patura ca sa se pastreze caldura. Se lasa asa pentru 30-60 minute, se verifica daca este bine inchegat laptele.

4. Prepararea casului

Dupa ce laptele s-a inchegat, luam un cutit si taiem ‘budinca’ obtinuta perpendicular (exact ca in imagine). Cu un tel batem incet bucatile de lapte inchegat, pana cand devin mai marunte.

Dupa aceasta procedura, cratita se acopera din nou si se lasa pentru inca 3 ore.

Dupa acest timp, vei observa ca zerul s-a separat de branza. Se strecoara branza de zer si se pune intr-o sita/strecuratoare (exista speciale pentru branzeturi). Daca sita/strecuratoare este rara se foloseste tifon.

Astfel, casul obtinut se tine cam 2 zile la scurs, cu cat este mai cald (atentie, daca se recurge la folosirea cuptorului, nu se tine la foc mare, cuptorul trebuie sa fie stins) cu atat mai repede se va ‘usca’.

1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare 1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare

5. Prepararea mozzarellei

Avem casul uscat si acum putem trece la ultima si cea mai interesanta etapa in prepararea mozzarellei. 1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare Este ca un joc…

Taiem casul in felii cat mai mici. Bucatile de cas le punem intr-un vas. Separat incalzim o cratita cu apa, o aducem pana la 50-60C (masurarea se face la ochi). Turnam apa peste cas (cat sa il acopere), lasam cratita cu apa in continuare pe foc si o aducem aproape de punctul de fierbere, apoi iarasi turnam peste cas.

Cu o lingura de lemn si cu manusile pe maini amestecam bucatile de cas, le ‘lipim’, intindem, in asa fel incat sa se formeze un snur intreg din toate acele bucati. Daca inca nu se intinde, inmuiem snurul in apa fierbinte, se lucreaza foarte repede, iarasi intindem, iarasi inmuiem… si tot asa.

Separat avem pregatit un vas cu apa cat mai rece amestecata cu sare.

Din snurul format rupem bucatele (putem face diferite forme) si le punem in apa rece cu sare.

Vasul il acoperim si il punem la frigider. Mozzarella poate fi mancata aproximativ dupa 1 ora.

1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare 1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare

1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare 1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare

1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare 1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare

1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare 1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare

1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare

Va doresc o ‘aventura’ placuta si pofta buna! 1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare
1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare

Cum se face mozzarella – ingrediente si ustensile

Alimentatie, Retete

In articolul anterior am vorbit despre documentarea care trebuie facuta atunci cand devenim interesati de subiectul ‘cum se face mozzarella’.

Dupa ce te-ai hotarat sa faci mozzarella ‘in casa’ urmeaza pregatirea si achizitia de ingrediente si ustensile necesare.

1. Cumparare lapte si cheag

Voi incepe cu un mic ‘avertisment’! 1x1.trans Cum se face mozzarella   ingrediente si ustensile Nu incerca sa faci mozzarella cu laptele de ‘cutie’ sau ‘punga’ din magazin/supermarket. Chiar la inceput, cand inca nu eram sigura daca voi sti sa fac mozzarella, mi-am zis sa fac un experiment cu laptele din comert. Nici nu am ajuns sa verific daca voi putea sa fac mozzarella propriu-zisa, pentru ca nu a iesit nimic de la bun inceput – cu inchegarea, deci, restul etapelor nu mai conteaza. 1x1.trans Cum se face mozzarella   ingrediente si ustensile

Am aflat ca in pietele agricole din Bucuresti se gasesc automate cu lapte bun. Este important ca laptele sa fie cu un procent de grasime de peste 2.5%. Dar aici nu este nici o problema, pentru ca aproape tot laptele de la automate are in jur de 5% grasime, deci, chiar mai mult decat ti-ai dori, bineinteles ca si rezultatul este – mozzarella cu mai multe calorii.

Asadar, ‘aprovizionarile’ de lapte le vei face la o piata. Cazul cel mai fericit este atunci cand ai rude la tara care iti pot asigura aceasta ‘aprovizionare’. 1x1.trans Cum se face mozzarella   ingrediente si ustensile Fac o mica paranteza… a doua oara am facut mozzarella atunci cand eram acasa la parintii mei… care au venit de la niste cunostinte cu 10 litri de lapte… a fost mare distractie… inca putin si aveam senzatia ca am deschis fabrica de mozzarella, avand in vedere vasul imens in care s-a facut prepararea. 1x1.trans Cum se face mozzarella   ingrediente si ustensile

Inca un lucru important! Din 5 litri de lapte se primesc cam 550 g de mozzarella.

In paralel cu achizitionarea laptelui, va trebui sa cauti cheag. Din nou, cazul fericit este atunci cand ai pe cineva la tara. Daca, insa, nu ai ‘acest lux’ (la oras, din pacate, a manca sanatos si a gasi o sursa de alimente sanatoase a devenit ‘un lux’ si cand te gandesti ca la tara este un lucru firesc), incearca sa cauti la o farmacie veterinara cheag natural. Se gaseste mai greu, dar merita. Nu are sens sa cumperi cheag ‘chimic’, ideea de a face mozzarella acasa trebuie sa vina din dorinta de a obtine un produs sanatos, altfel nu se merita chinul si timpul pierdut.

1x1.trans Cum se face mozzarella   ingrediente si ustensile 1x1.trans Cum se face mozzarella   ingrediente si ustensile 1x1.trans Cum se face mozzarella   ingrediente si ustensile

2. Pregatire 3 vase (1 cratita pentru lapte, 2 vase pentru prepararea mozzarellei)

Iti trebuie 3 vase. O cratita, volumul depinde de cati litri de lapte vei folosi, 1 vas pentru pregatirea propriu-zisa a mozzarellei si 1 vas pentru mozzarella gata preparata.

3. Manusi (ca sa nu va frigeti mainile)

Manusile de bucatarie sunt extrem de importante. Apa cu care vei ‘lucra’ va avea in jur de 75 C, nu ai cum sa rezisti cu mainile goale.

4. O spatula de lemn

Spatula de lemn se va folosi pentru a ‘intinde’ mozzarella. Intinderea este esentiala, atunci se formeaza ‘fibra’.

5. Tifon

Tifonul este pentru scurgerea casului/branzei de zer. Numai dintr-un cas bine uscat se poate obtine mozzarella.

6. Sita

Sita ca si tifonul este pentru scurgere de zer.

7. Termometru

Se va folosi un termometru de bucatarie – foarte important pentru a sti temperatura la care trebuie adus laptele.

Mozzarella, documentare

Alimentatie, Forum, Retete

Totul a inceput pe 3 martie 2010, cand am creat pe forumul slabutelor acest subiect: Cum se face mozzarella?

Ideea de a face mozzarella acasa mi-a placut foarte mult. Nu am facut branza, cas sau urda, etc pana atunci… mi se parea o experienta interesanta si cel mai important, noua… ador “noul”. 1x1.trans Mozzarella, documentare

Eram foarte entuziasmata si, stiind ca sunt slabute care fac deseori branza, am apelat la ajutorul lor.

Andra locuieste in Italia, patria mozzarellei, ea a venit cu un articol bine documentat care m-a ajutat foarte mult atunci cand am facut mozzarella.

Iar Laura mi-a dat o serie de ponturi care m-au scos din cateva “situatii delicate” in timpul procesului de preparare. 1x1.trans Mozzarella, documentare

In paralel cu recomandarile slabutelor, am cautat si filmulete pe youtube in care se explica cum se face mozzarella; cateva dintre ele au fost de un real ajutor.

Iata un rezumat al etapelor de preparare, iar in urmatoarele articole voi detalia pe fiecare in parte.

  • Cumparare lapte si cheag
  • Pregatire 3 vase (1 cratita pentru lapte, 2 vase pentru prepararea mozzarellei)
  • Manusi (ca sa nu va frigeti mainile)
  • O spatula de lemn
  • Tifon
  • Sita
  • Termometru

… si cateva filmulete pentru documentare