Slabuta.ro - Descoperă slăbuţa din tine! Vino alături de mine pe Slabute.ro!
Semneaza alaturi de mine Prima Petitie Nationala Pentru Dreptul la o Viata Sanatoasa.
Au semnat 37.207 oameni.
Semneaza aici »
Contoarele Sănătaţii. Împreună promovăm stilul de viaţă sănătos în România şi obţinem rezultate. Te invit să te alături nouă. Clic aici.
Numar slabute inregistrate in comunitate membri
comunitate

56.307
Calorii arse calorii
arse

217.323.350
Minute exercitii minute
exerciţii

55.627.126
Kilograme slabite kg slăbite
sănătos

47.082
Apa consumata pahare de
apă

590.352
Calorii alimente info
alimente

22.944

De ce mananc oua de prepelita

Alimentatie, Calorii

Ce este mic si colorat cu pete maronii-negre? 1x1.trans De ce mananc oua de prepelita Ati ghicit – oul de prepelita, alimentul care “ascunde”‘ multe beneficii in cele cateva grame. Datorita dimensiunii dar si “petelor atractive”, copiii prefera mai mult aceste oua decat cele de gaina.

Ouale de prepelita sunt un aliment de origine animala extrem de nutritiv si important pentru sanatatea noastra, cu cel mai echilibrat continut proteic, vitamino-mineral si enzimatic.

Oua de prepelita – continut nutritiv

Daca facem o comparatie intre oul de gaina si oul de prepelita, vom afla ca cel de prepelita are un continut mai mic de colesterol, iar galbenusul contine 23% proteine fata de 16% la oul de gaina.

Continutul de minerale si vitamine face ca oul de prepelita sa se claseze din nou in fata oului de gaina:

  • vitamina B1* (ou gaina: 0.1 mg, oua prepelita: 0.15 mg)
  • fosfor* (ou gaina: 191 mg, oua prepelita: 226 mg)
  • fier* (ou gaina: 1.8 mg, oua prepelita: 3.6 mg)
  • vitamina B2* (ou gaina: 0.5 mg, oua prepelita: 0.8 mg)

* toate valorile sunt pentru 100 gr produs

La toate acestea se adauga si vitamina D, care se gaseste intr-o forma activa si previne rahitismul la copii.

Informatii nutritionale oua de prepelita:

Calorii oua de prepelita – 158 kcal/100gr

1x1.trans De ce mananc oua de prepelita
Total grasimi – 11.09 gr

  • Grasimi saturate – 3.56 gr
  • Grasimi polinesaturate – 1.32 gr
  • Grasimi mononesaturate – 4.32 gr
  • Colesterol – 844 mg

Sodiu 141 mg

Total carbohidrati – 0.41 gr

  • Fibre – 0 gr
  • Zaharuri – 0.41 gr

Proteine - 13.05 gr

Altele

  • Potasiu 132 mg (2% din DZR)
  • Vitamina A 22% (din DZR)
  • Calciu 6% (din DZR)
  • Fier 20% (din DZR)

Cate oua de prepelita consumam?

Conform studiilor de specilitate, se respecta urmatorele cantitati:

  • copii intre 1-3 ani = nu mai mult de 2 oua/zi
  • copii intre 3-10 ani = 3 oua/zi
  • copii pana in 18 ani = 4 oua/zi
  • de la 18 ani pana la 50 ani = 5-6 oua/zi
  • peste 50 ani = 4 oua/zi

Oua de prepelita – stop alergii

Spre deosebire de ouale de gaina, ouale de prepelita nu provoca alergii, nici la copii si nici la adulti. Dimpotriva, prezenta proteinei ovomucoid poate suprima reactiile alergice, drept pentru care din ouale de prepelita se prepara diferite produse farmaceutice, de exemplu, extract de ovomucoid – folosit pentru tratamentul alergiilor.

Oua de prepelita – stop radionuclizi

Ouale de prepelita cresc rezistenta la radiatii si contribuie la eliminarea din organism a radionuclizilor. Nu e de mirare ca medicii recomanda ouale de prepelita oamenilor care au avut expunere indelungata la radiatii sau cei care locuiesc in zone ecologic-devaforizate, precum si in orasele mari (unde nivelul radiatiilor este deseori peste limita).

Oua de prepelita – un gust mai deosebit

Ouale de prepelita sunt considerate a fi cele mai delicioase oua printre cele care provin de la pasarile de curte.

Pot fi mancate coapte, fierte, crude, prajite, marinate. De asemenea, din oua de prepelita se pot gati omlete, mancaruri, maioneza, salate sau se pot folosi pentru decorarea diferitelor feluri de mancare.

Din oua de prepelita fierte se poate face un minunat aspic pe baza de supa limpede de legume sau supa limpede de pasare.

Cateva idei culinare. 1x1.trans De ce mananc oua de prepelita

Coaja oualelor de prepelita nu trebuie aruncata

“Invelisul” fragil al oualelor de prepelita reprezinta o sursa de calciu, care se asimileaza rapid in organism, si un complex de alte 26 de elemente, printre care: cupru, fluor, fier, mangan, molibden, fosfor, sulf, zinc, siliciu.

Dintre toate cele enumerate mai sus, deosebit de importante sunt siliciul si molibdenul; hrana noastra de zi cu zi este extrem de saraca in aceste elemente, iar ele sunt absolut necesare pentru reactiile biochimice normale din organism.

De aceea nu aruncati coaja oualelor, ci macinati-o si adaugati-o in mancarea pe care o preparati. Un astfel de “tratament” nu este numai extrem de eficient, dar nu are efecte secundare si nici nu exista riscul de supradozaj.

Oua de prepelita – mai multe microelemente

Lucru interesanta, dar un ou de prepelita este de 5 ori mai mic decat un ou de gaina, dar contine de 5 ori mai mult fosfor, potasiu si fier.

In acest aliment dietetic se contine o cantitate deloc neglijabila de cupru, cobalt si aminoacizi esentiali. Tirozina, de exemplu este folosita si in industria cosmetica.

Datorita continutului ridicat de lecitina, ouale de prepelita crude ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange.

Datorita fosforului din ouale de prepelita, aceste mici “minuni” s-au dovedit a fi un bun stimulent al potentei.

Oua de prepelita – un stimulent al imunitatii

Faceti-va un obicei din a manca oua de prepelita la micul dejun. Preparate sub orice forma, ouale de prepelita va vor intari rezistenta organismului la raceala si gripa.

Oua vopsite natural

Alimentatie, Retete, Retete "Slabuta"

Exista mai multe metode de a obtine culori naturale pentru ouale de Pasti, fara a folosi “colorantii-vopsea” (e-uri) din comert (E102 – galben, E133 – albastru, E122 – rosu sau E110 – portocaliu). Eu am folosit anul trecut o metoda foarte usoara, dar naturala si sanatoasa – vopsirea oualelor cu ajutorul cojilor de ceapa. Aceasta experienta o voi repeta si anul acesta.

Coji de ceapa (rosu-maroniu, galben)

Cojile de ceapa sunt o varianta usoara si naturala de vopsire. Ouale vopsite cu coji de ceapa au o paleta de culori de la galben la rosu-maroniu. Culoarea oualelor depinde de culoarea apei in care au fiert cojile (ceapa galbena, ceapa rosie). Daca vrei sa obtii o culoare mai intensa, trebuie sa folosesti o cantitate mai mare de coji si un timp de fierbere mai mare.

Cum se procedeaza?

Ouale se spala bine. Se pun cojile de ceapa in apa si se fierb, timpul depinde de intensitatea culorii pe care vrei sa o obtii (se poate ajunge si la 30 de minute).

Se pun ouale in apa in care au fiert cojile si se fierb inca 10 minute, dupa care se scot cu o lingura si se pun pe un servet de bucatarie.

Pentru ca ouale sa nu crape in timpul fierberii, acestea trebuie tinute aproximativ o ora la cald sau la temperatura camerei; de asemenea, in timpul fierberii se poate adauga o lingura de sare.

Pentru a da oualelor mai multa stralucire, dupa ce au fiert se sterg cu un servet inmuiat in ulei.

Inainte de a le vopsi, oualele trebuie spalate cu apa cu sapun sau spirt, in acest fel vopseaua se va prinde uniform.

Iata rezultatul obtinut:

1x1.trans Oua vopsite natural

Oua umplute “ciupercute” (reteta Craciun)

Cina, Gustari, Pranz

Ingrediente:

  • 5 oua, fierte tari
  • o conserva de ton (in apa sau ulei)
  • rosii
  • maioneza de casa
  • patrunjel, pentru ornat
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

  1. Se fierb ouale.
  2. Se taie pe lungime in 2 jumatati.
  3. Se scot galbenusurile.
  4. Separat galbenusurile se amesteca cu tonul maruntit. Se adauga sare si piper dupa gust.
  5. Se umplu albusurile cu aceasta compozitie.
  6. Se aseaza pe un platou.
  7. Deasupra se pune maioneza de casa.
  8. Iar din rosii se “decupeaza” niste “palarii” care se pun deasupra albusurilor.
  9. Intre aceste “ciupercute” se pun fire de patrunjel. Ca si cum ar fi iarba intre ciuperci.

Informatii nutritionale pentru 100 gr:

188.52 kcal * 10.7 gr proteine * 17.7 gr grasimi * 145.7 mg colesterol * 1.55 gr carbohidrati * 0.26 gr fibre * 114.85 mg sare * 0.44 gr zahar

O portie, adica o jumatate de ou umplut are in jur de 35 gr.

1x1.trans Oua umplute ciupercute (reteta Craciun)

Oua de prepelita marinate

Cina, Mic dejun, Pranz

Ingrediente pentru 4 portii:

Mod de preparare:

  1. Apa se amesteca cu otetul, fructoza, scortisoara, boabele de piper, sarea si coriandru.
  2. Se curata cateii de usturoi.
  3. Ouale de prepelita se fierb cam 10 minute.
  4. Dupa, se pun deoparte la racit.
  5. Se decojesc si se pun intr-un borcan.
  6. Deasupra se toarna marinada.
  7. Se pun cateii de usturoi taiati in 4.
  8. Borcanul se inchide cu un capac si se pune la frigider pentru 3-4 zile.
  9. Dupa 3-4 zile, ouale de prepelita marinate pot fi servite.

Pofta buna!

O portie de oua de prepelita marinate (5 bucati) are ~50 gr.

Informatii nutritionale Oua de prepelita marinate

1x1.trans Oua de prepelita marinate