Slabuta.ro - Descoperă slăbuţa din tine! Vino alături de mine pe Slabute.ro!
Semneaza alaturi de mine Prima Petitie Nationala Pentru Dreptul la o Viata Sanatoasa.
Au semnat 37.207 oameni.
Semneaza aici »
Contoarele Sănătaţii. Împreună promovăm stilul de viaţă sănătos în România şi obţinem rezultate. Te invit să te alături nouă. Clic aici.
Numar slabute inregistrate in comunitate membri
comunitate

56.307
Calorii arse calorii
arse

217.323.350
Minute exercitii minute
exerciţii

55.627.126
Kilograme slabite kg slăbite
sănătos

47.082
Apa consumata pahare de
apă

590.352
Calorii alimente info
alimente

22.944

Sindromul ovarelor polichistice si Rezistenta la Insulina

Alimentatie, Portal, Viata sanatoasa

Saptamana aceasta am publicat pe Portalul Slabute 2 articole despre Sindromul Ovarelor Polichistice si Rezistenta la Insulina:

Stiai ca Sindromul Ovarelor Polichistice afecteaza aproximativ 5-10% dintre femei?

Stiai ca multe dintre femeile care sufera de aceasta boala au probleme cu conceptia unui copil/fertilitatea?

Stiai ca Rezistenta la Insulina deseori face pierderea in greutate mult mai dificila?

Nu amana vizita la doctor daca ai urmatoarele simptome:

  • crestere in greutate, supraponderabilitate
  • slabire greoaie
  • cicluri menstruale neregulate
  • anxietate
  • acnee
  • depresii
  • pilozitate excesiva pe fata si corp, hirsutism
  • infertilitate

Un video de prezentare despre Sindromul Ovarelor Polichistice

 

Un video de prezentare  despre Rezistenta la Insulina

Cum are loc slabirea? Mituri despre grasimea corporala

Alimentatie

Internetul abunda de informatii. In ziua de azi nu mai este o dificultate sa afli rapid raspunsul la intrebarile care ne intereseaza. Da, un raspuns rapid, dar oare calitativ?!

Un exemplu. Atunci cand vrem sa stim ce se intampla cu grasimea noastra cand slabim, dam peste “ipoteze interesante” de tipul “grasimea se transforma in muschi”. 1x1.trans Cum are loc slabirea? Mituri despre grasimea corporala Acum ceva timp, am scris intr-un articol de pe Slabute (clic) ca, grasimea nu se transforma in muschi, iar mai jos veti afla in ce “se transforma” si cum puteti sa slabiti cat mai eficient. 1x1.trans Cum are loc slabirea? Mituri despre grasimea corporala

* Calculatorul de grasime corporala * te va ajuta sa iti afli procentul de grasime corporala.

Putina teorie despre celulele adipoase nu ne strica…

Grasimea este stocata in interiorul celulelor de grasime sub forma de trigliceride.

Atunci cand sunt stimulate sa faca acest lucru, celulele adipoase elibereaza pur si simplu continutul sau (trigliceridele) in fluxul sanguin sub forma de acizi grasi liberi (FFA – fatty free acids), care sunt transportate prin sange catre tesuturi, unde este nevoie de energie.

In mod normal, un adult de sex masculin stocheaza aproximativ de la 60.000 pana la 100.000 de kcal de energie in celulele adipoase ale corpului sau.

1x1.trans Cum are loc slabirea? Mituri despre grasimea corporala

Ce declanseaza eliberarea tuturor acestor acizi grasi stocati in celulele adipoase?

Foarte simplu: nevoia de energie pentru a compensa deficitul caloric. Organismul elibereaza hormoni si enzime care transmit celulelor adipoase semnalul de eliberare al rezervelor de grasime.

Pentru ca depozitele de grasime sa fie eliberate din celula adipoasa, printr-un proces de hidroliza (lipoliza sau distrugerea grasimilor) molecula de triglicerida este divizata in glicerol si trei acizi grasi. O enzima extrem de importanta numita lipaza hormon sensibila (HSL) este catalizatorul acestei reactii. Grasimea depozitata (energia) este eliberata in sange sub forma de acizi grasi liberi (FFA – fatty free acids) si acestia sunt transportati catre muschi in cazul in care acolo este nevoie de energie.

O enzima importanta numita lipoproteina lipaza (LPL) ajuta acizii grasi liberi (FFA – fatty free acids) sa ajunga in interiorul mitocondriilor din celulele musculare, unde acestia pot fi utilizati pentru a produce energie.

Atunci cand acizii grasi liberi (FFA – fatty free acids) sunt eliberati din celula adipoasa, aceasta se micsoreaza si de aceea aratam mai slabi.

Mituri despre grasimea corporala

Celulele adipoase nu dispar nicaieri si in nici un caz nu se transforma in muschi, ele se afla intr-o “stare de asteptare”, gata sa fie umplute din nou cu grasime, atunci cand apare un surplus caloric.

Au existat teorii conform carora numarul celulelor adipoase nu poate creste dupa perioada de adolescenta. Astazi este deja demonstrat ca celulele adipoase pot creste atat in dimensiune (hipertrofie), cat si in numar (hiperplazie). Aceasta “inmultire” poate avea loc in anumite circumstante, cum ar fi:

  • in timpul sarcinii
  • in perioada de maturitate, atunci cand exista cresteri bruste si excesive de greutate corporala

Unii oameni sunt predispusi genetic spre a avea mai multe celule adipoase decat alti oameni, iar femeile au mai multe celule de grasime decat barbatii.

Un copil are, de obicei, aproximativ 5 – 6 miliarde de celule adipoase. Acest numar creste in timpul copilariei timpurii si in perioada de pubertate, astfel un adult sanatos, cu o compozitie normala a corpului are aproximativ 25-30 miliarde de celule adipoase. Un adult cu exces de greutate are aproximativ 75 de miliarde de celule adipoase. In cazul obezitatii severe, acest numar poate ajunge pana la 250 – 300 miliarde de celule adipoase!

Dimensiunea medie (greutate) a unei celule de grasime la un adult este de aproximativ 0,6 micrograme, dar aceasta poate varia in marime de la 0,2 la 0,9 micrograme. Celulele unei persoane supraponderale pot fi de pana la de trei ori mai mari decat la o persoana cu o compozitie corporala ideala.

Cu toate acestea, geneticul nu este o scuza, trecutul nu este o scuza, conteaza ce faci in prezent, fie alegi sa stochezi si mai multa energie (sub forma de grasime), fie alegi sa o arzi! Alimentatia corecta si sanatoasa sustinuta de o activitate fizica constanta te vor ajuta sa rezolvi aceasta problema.

Ciclizare calorii, o altfel de abordare

Alimentatie, Portal

1x1.trans Ciclizare calorii, o altfel de abordareAtunci cand ne dorim sa slabim, singurul aspect care trebuie sa ne intereseze este pierderea de grasime, nu apa sau muschi. A pierde in greutate si cu toate acestea a pastra masa musculara este o adevarata provocare.

Tendinta generala atunci cand se urmareste pierderea in greutate este de a reduce drastic aportul caloric in ideea ca acesta este “colacul de salvare”.

In mod normal, pentru astfel de situatii, reactia organismului este de a intra in “modul infometare” si de a limita consumul caloric, prin scaderea metabolismului bazal.

Mai devreme sau mai tarziu, toata aceasta “aventura” se termina cu o noapte intreaga petrecuta in frigider pentru a potoli foamea.

Asadar, victoria ii revine organismului care a reusit sa supravietuiasca infometarii la care a fost supus si, de acum, greutatea poate sa isi revina la “normalul” de dinaintea acelei “portii de infometare” (cunoscutul efect yo-yo).

Cele doua articole de pe portalul Slabute prezinta problema slabitului intr-o noua “lumina”, fara infometare, fara pierdere de muschi si, cu toate aceastea, cu kilograme in minus.

Ce este un Calculator Nutritional?

Alimentatie, Calorii, Slabute TV

Varianta video – Calculator Nutritional Slabute (prezentare) – Partea I

Am primit mai multe intrebari despre Calculatorul Nutritional de pe Slabute si, drept urmare, m-am gandit sa scriu o serie de articole despre beneficiile si modul de utilizare a unui calculator nutritional, astfel incat, mai multi oameni preocupati de stilul de viata sanatos, sa beneficieze de avantajele unei astfel de unelte, pe care noi, pe Slabute, o oferim gratuit.

Stilul de viata contemporan impreuna cu alimentatia nesanatoasa au creat foarte multe probleme de sanatate. In contextul unui volum mare de informatii, de multe ori contradictorii si fara o baza stiintifica clara, calculele in baza unor formule devin necesare, astfel ai posibilitatea sa faci alegeri sanatoase mult mai corect si mai simplu. Suplimentar, pe Calculatorul Nutritional Slabute (CNS) v-am creat si diferite elemente grafice sugestive care sa va ajute in acest sens.

1x1.trans Ce este un Calculator Nutritional?

Prin urmare, ce este un Calculator Nutritional?

Un Calculator Nutritional este un program de monitorizare a alimentatiei si a activitatilor fizice zilnice, fiind destinat atat pentru cunoscatori cat si pentru persoanele care se afla inca la inceputul drumului spre un stil de viata sanatos, corect si echilibrat. Astfel, fie ca vrei sa traiesti sanatos, fie ca vrei sa iti rezolvi anumite probleme de sanatate (in cazul in care se impune respectarea unui regim special), fie ca vrei sa slabesti sau sa te ingrasi, cu ajutorul calculatorului nutritional este mult mai usor.

Un Calculator Nutritional va ofera informatii nutritionale detaliate despre alimente, cum ar fi: calorii, proteine, carbohidrati, grasimi, sodiu, colesterol, fibre, vitamine si minerale, va ofera informatii despre prezenta unor alergeni (gluten, lactoza), precum si informatii despre densitatea calorica a alimentelor. Toate aceste valori sunt necesare pentru alcatuirea si monitorizarea unui mod echilibrat de alimentatie.

Impreuna cu membrii din comunitatea Slabute am reusit sa cream cea mai completa baza de date, cu peste 21 000 alimente, pe care v-o punem la dispozitie.

Dupa cum stiti, stilul de viata de sanatos nu inseamna doar o alimentatie echilibrata, activitatile fizice sunt la fel de importante, mai ales ca problemele precum sedentarismul sunt actuale.

Calculatorul Nutritional Slabute (CNS), pe langa monitorizarea alimentatiei zilnice, va permite si jurnalizarea a peste 162 tipuri de activitati fizice.

In baza calculelor finale, Calculatorul Nutritional Slabute (CNS) va ofera sfaturi importante legate de alimentatie, cum ar fi: nivelul de proteine, carbohidrati, grasimi, sodiu, fibre si zaharuri, precum si estimarea daca veti slabi sau va veti ingrasa. In timp, nerespectarea unei alimentatii echilibrate din toate punctele de vedere, poate crea probleme grave de sanatate, cum ar fi: imunodeficienta, carentele alimentare, etc.

Calitatea vietii si reducerea costurilor pentru tratamente medicale si pastile sunt un aspect important. De aici, rezulta si un alt avantaj al unui calculator nutritional, cheltuieli mai mici ca urmare a eliminarii problemelor de sanatate generate de un stil de viata incorect.

In articolul urmator, o sa va fac o prezentare generala despre functionalitatile din Calculatorul Nutritional Slabute.

De ce a fost nevoie de Slabute®?

Blog, Legislatie, Online, Slabute.ro

Conceptul Slabute® s-a nascut odata cu mine, odata cu primele lacrimi cand ma priveam in oglinda si imi vedeam soldurile late si burtica pufoasa, s-a nascut odata cu prima mea dieta de slabit, odata cu primele mele greseli, odata cu primele mele necunoasteri, odata cu primul “imbold nebunesc” de a impartasi si celorlalte femei ca si mine o realitate in care traim. La numai 3 ani de la lansarea jurnalului personal, care parea o joaca, acum, acest concept traieste in inimile a catorva sute de mii de oameni.

La 15 ani eram doar o copila, care tocmai pasea intr-o noua viata, departe de casa parinteasca, departe de prietenii din copilarie, departe de tot ce imi era cunoscut… eram singura intr-un oras mare, in care nu mai erau parintii sa ma indrume spre decizii corecte si in care, adolescenta fiind, singura trebuia sa invat ce inseamna viata si singura trebuia sa imi dau seama ce-i bine si ce-i rau.

Perioada de “pana la slabute”, cel putin pentru mine, a fost o perioada a “incercarilor nereusite”. Din cauza naivitatii mele de atunci, am tot incercat mai multe solutii de slabit “miraculoase”.

La inceput am pornit prin evitarea alimentelor care ingrasa, apoi imi limitam cantitatea de mancare doar sa mai scad 1 kg, in timp am ajuns sa traiesc “in armonie cu aerul”… obsesia slabitului, standardele exagerate de frumusete promovate de reviste si televizor, colegele de liceu, toate exercitau o “presiune invizibila”, care ma impingea in bratele ispitelor.

Asa am ajuns sa ma inregistrez pe tot felul de site-uri si forumuri de slabit (care sustineau infometarea), in care mi-am gasit prietene de suferinta si cu care imi petreceam zile in sir si imi impartaseam bucuria de a nu fi mancat inca o zi.

Au fost ani pe care nu ii mai pot da inapoi si pe care ii regret cel mai mult.

In cele din urma, lumina din capatul tunelului a aparut, am inceput sa imi reevaluez viata, am inceput sa-i vad sensul si pentru prima oara in acei ani petrecuti in Bucuresti am simtit ca merita sa traiesc.

Problemele cu greutatea inca nu erau rezolvate, infometarile si dietele de slabire, de pana atunci, au dat rezultate la fel de scurte ca si eclipsele de soare.

Insa, primul pas a fost facut,  am abandonat toate acele site-uri nocive (in care nimanui nu i-a pasat de ceea ce se intampla in interiorul lor), am inceput sa citesc carti despre alimentatie/nutritie, cercetari/studii in domeniu, iar punctul culminant a fost deschiderea unui blog personal, sub numele de Slabute®.

Slabute a insemnat si inseamna mult mai mult decat simpla descifrare, de a fi slabuta, cu silueta. Slabute era noua mea viata, viata catre descoperirea acelei fiinte firave din interiorul meu, care s-a lasat ani la rand chinuita si infometata.

Stiind prin ceea ce am trecut eu, cand cautam sfaturi de slabit, o vorba buna, o incurajare, o indrumare corecta spre o alimentatie sanatoasa (lucruri pe care nu le-am gasit nicaieri), intr-o zi, ajutata de D-nul Dorin Sirbu, am deschis usile celei mai sanatoase si corecte comunitati.

Vroiam sa transmit toate experientele mele, esecurile, greselile si altor femei care trec prin ceea ce am trecut si eu. Numai cineva care a simtit ceea ce simti si tu, te poate intelege, te poate ajuta si poate sa-ti fie alaturi.

De atunci Slabute a schimbat multe vieti si principii din viata de zi cu zi, a impus noi standarde in domeniul sanatatii si a inspirat pe cei care activeaza in domeniul stilului de viata sanatos.

Experienta din forum, in care am putut sa ajut si am avut ocazia sa inteleg foarte multi oameni, mi-a deschis noi orizonturi in acest domeniu, astfel am reusit sa aduc si cateva inovatii.

Retetele dietetice sunt un rezultat al acestei experiente. Mie imi place sa fiu creativa si sa ma “joc” cu ingredientele, astfel am creat mai multe retete care nu doar sa fie gustoase, dar si sanatoase si dietetice. Le cunoasteti sub denumirea de “Retetele Slabuta”. Le puteti gasi pe portal, calculator nutritional, in forum sau la mine pe blog.

Sloganul “Nu trebuie sa slabesti, trebuie doar sa-ti  schimbi stilul de viata” cred este cel mai mare si cel mai util rezultat al experientei mele de pe Slabute.ro (pe Slabute.ro s-au slabit sanatos si corect o cifra record de aproximativ 36000 kilograme). Este un principiu simplu la prima vedere, dar care are in spate o munca, o experienta si o teorie mult mai interesanta. Este un principiu, care este adoptat din ce in ce mai mult si in mediul profesional.

Datorita efectelor nocive asupra sanatatii, Slabute.ro este unica comunitate care 100% a spus un NU hotarat pastilelor de slabit si altor metode nesanatoase de slabit. Au fost chiar si unele rezultate la scara mare – interzicerea unor pastile de slabit.

Mai sunt si multe alte cauze sau inovatii pe care le-am adus odata cu venirea pe lume a Slabute®, dar pe care o sa le enumar in articole separate.

Bineinteles ca au fost si regrete si momente grele. Pentru a ajunge la cele de mai sus, a fost nevoie de un efort foarte mare, peste cateva mii de ore de munca doar din partea mea si alte mii de ore din partea tututor celor care m-au ajutat. O problema regretabila a fost faptul ca, fiind inca “o lume media” (tv, reviste, internet) imatura, multe dintre reusitele Slabute.ro au fost preluate si asumate fara a ne acorda creditul/meritul pentru munca depusa. Au mai fost si cazuri cand din cauza unor interese am fost atacati pe nedrept si alte cazuri cu care te confrunti de obicei cand intalnesti persoane cu valori morale sub un anumit nivel.

Cu bune si cu rele asa a aparut “fenomenul Slabute®”. Ma bucur foarte mult ca am putut sa cream asa ceva in Romania. Ma bucur foarte mult ca am gasit oameni cu o inima mare cu care impreuna am ajutat pe cei care ne viziteaza si se adreseaza dupa ajutor, pe aceasta cale va multumesc tututor.

Pentru ca si mai multi sa se implice si sa facem o lume mai buna, asa cum zice D-nul Dorin Sirbu, va urez sloganul nostru care demonstreaza ca se poate daca iti doresti suficient de mult si ai un suflet mare.

Descopera slabuta din tine.