Va spuneam mai demult ca matusa mea are o gradina bio. Din rezervele de dovleac, mi-au ramas ultimele 2 bucati, pe care le-am pastrat special pentru inghetata. Eu nu concep caldura fara inghetata. Asadar, cu aceasta reteta, declar sezonul inghetatei 2012 deschis.
In timp ce va scriu reteta, savurez cate o lingurita mica din portia de inghetata pentru ziua de azi. Gustul acestei inghetate ma duce cu gandul la biscuiti sau placinta cu dovleac. Este dementiala…
Ingrediente pentru 16 portii:
- frisca lichida 26% grasime – 500ml
- zahar brut din trestie de zahar Bio – 90g (10 lingurite, fara varf)
- lapte de consum semidegresat 1.5% grasime – 500ml
- praf (pudra) ghimbir macinat – 1 lingurita
- praf (pudra) de nucsoara macinata – 1/2 lingurita, fara varf
- praf (pudra) scortisoara macinata – 2 lingurite, fara varf
- esenta de vanilie – 2 lingurite, fara varf
- dovleac crud – 510g
- galbenus de ou, crud, proaspat – 6 bucati
Mod de preparare:
- Frisca, laptele, zaharul, ghimbirul, scortisoara si nucsoara macinata se pun intr-un vas pe foc mic.
- Nu se atinge punctul de fierbere!
- Galbenusurile se bat cu blender.
- Se iau cateva linguri din vasul care este pe foc si se adauga in spuma de galbenusuri. Se amesteca.
- Apoi, acest amestec se adauga celui de pe foc. Se amesteca bine, compozitia trebuie sa se ingroase. Nu se ajunge la fierbere!
- Se adauga dovleacul facut piure cu ajutorul unui robot. Se amesteca. Se tine inca putin pe foc, iar apoi se pune deoparte la racit.
- Inainte de a pune la congelator, se adauga esenta de vanilie. Se amesteca bine.
- Inghetata se bate din 15 in 15 minute, in prima ora, cu un tel sau blender. Dupa aceea, la fiecare jumatate de ora, timp de 2 ore. Aceasta procedura este importanta pentru a nu se forma acele de gheata.
Pofta buna!