Slabuta.ro - Descoperă slăbuţa din tine! Vino alături de mine pe Slabute.ro!
Semneaza alaturi de mine Prima Petitie Nationala Pentru Dreptul la o Viata Sanatoasa.
Au semnat 37.207 oameni.
Semneaza aici »
Contoarele Sănătaţii. Împreună promovăm stilul de viaţă sănătos în România şi obţinem rezultate. Te invit să te alături nouă. Clic aici.
Numar slabute inregistrate in comunitate membri
comunitate

56.307
Calorii arse calorii
arse

217.323.350
Minute exercitii minute
exerciţii

55.627.126
Kilograme slabite kg slăbite
sănătos

47.082
Apa consumata pahare de
apă

590.352
Calorii alimente info
alimente

22.944

Mi-am pregatit meniul pentru masa Pasti

Cu pasi rapizi se apropie Sfintele Pasti. Anul acesta, parca, timpul s-a scurs mai repede ca in alti ani si, fara sa imi dau seama, m-am “trezit” saptamana tecuta si am realizat ca suntem in luna aprilie si mai este inca foarte putin pana cand ne vom intalni cu cei dragi noua, in jurul mesei, pentru a sarbatori impreuna Pastele.

Cu aceasta ocazie, pe Portal am publicat o serie de retete speciale si propuneri de meniuri pentru masa de Pasti:

Meniurile sunt structurate pe categorii: felul I, felul II, aperitive, salate si deserturi. Toate propunerile respecta regulile unei alimentatii sanatoase si echilibrate si sunt adresate atat catre cei care prefera carnea ca ingredient principal, cat si catre cei care prefera pestele.

De pe masa de Pasti nu vor lipsi traditionalele oua vopsite, pe care va recomand sa le vopsiti in mod natural, fara a folosi colorantii din comert.

Anul trecut am avut o experienta foarte placuta si reusita, zic eu, legata de vopsirea oualelor in mod natural. Am folosit coji de ceapa, cu care am reusit sa obtin o culoare foarte frumoasa si stralucitoare. Iata un articol detaliat pe aceasta tema: Oua vopsite natural

Pe langa ouale vopsite natural, voi pregati pasca fara aluat, drob cu caise si nuci, friptura de curcan cu seminte de pin, mai multe tipuri de salate si aperitive. Toate aceste retete le puteti gasi in Varianta CARNE, una dintre propunerile pentru masa de Pasti.

1x1.trans Mi am pregatit meniul pentru masa Pasti

Oua vopsite natural

Exista mai multe metode de a obtine culori naturale pentru ouale de Pasti, fara a folosi “colorantii-vopsea” (e-uri) din comert (E102 – galben, E133 – albastru, E122 – rosu sau E110 – portocaliu). Eu am folosit anul trecut o metoda foarte usoara, dar naturala si sanatoasa – vopsirea oualelor cu ajutorul cojilor de ceapa. Aceasta experienta o voi repeta si anul acesta.

Coji de ceapa (rosu-maroniu, galben)

Cojile de ceapa sunt o varianta usoara si naturala de vopsire. Ouale vopsite cu coji de ceapa au o paleta de culori de la galben la rosu-maroniu. Culoarea oualelor depinde de culoarea apei in care au fiert cojile (ceapa galbena, ceapa rosie). Daca vrei sa obtii o culoare mai intensa, trebuie sa folosesti o cantitate mai mare de coji si un timp de fierbere mai mare.

Cum se procedeaza?

Ouale se spala bine. Se pun cojile de ceapa in apa si se fierb, timpul depinde de intensitatea culorii pe care vrei sa o obtii (se poate ajunge si la 30 de minute).

Se pun ouale in apa in care au fiert cojile si se fierb inca 10 minute, dupa care se scot cu o lingura si se pun pe un servet de bucatarie.

Pentru ca ouale sa nu crape in timpul fierberii, acestea trebuie tinute aproximativ o ora la cald sau la temperatura camerei; de asemenea, in timpul fierberii se poate adauga o lingura de sare.

Pentru a da oualelor mai multa stralucire, dupa ce au fiert se sterg cu un servet inmuiat in ulei.

Inainte de a le vopsi, oualele trebuie spalate cu apa cu sapun sau spirt, in acest fel vopseaua se va prinde uniform.

Iata rezultatul obtinut:

1x1.trans Oua vopsite natural

Ciclizare calorii, o altfel de abordare

1x1.trans Ciclizare calorii, o altfel de abordareAtunci cand ne dorim sa slabim, singurul aspect care trebuie sa ne intereseze este pierderea de grasime, nu apa sau muschi. A pierde in greutate si cu toate acestea a pastra masa musculara este o adevarata provocare.

Tendinta generala atunci cand se urmareste pierderea in greutate este de a reduce drastic aportul caloric in ideea ca acesta este “colacul de salvare”.

In mod normal, pentru astfel de situatii, reactia organismului este de a intra in “modul infometare” si de a limita consumul caloric, prin scaderea metabolismului bazal.

Mai devreme sau mai tarziu, toata aceasta “aventura” se termina cu o noapte intreaga petrecuta in frigider pentru a potoli foamea.

Asadar, victoria ii revine organismului care a reusit sa supravietuiasca infometarii la care a fost supus si, de acum, greutatea poate sa isi revina la “normalul” de dinaintea acelei “portii de infometare” (cunoscutul efect yo-yo).

Cele doua articole de pe portalul Slabute prezinta problema slabitului intr-o noua “lumina”, fara infometare, fara pierdere de muschi si, cu toate aceastea, cu kilograme in minus.

“Valul” de informare, numit Glutamat

Odata cu lansarea comunitatii Slabute in toamna 2008, am inceput sa aprofundez domeniul nutritiei si studiul despre aditivii alimentari, astfel am identificat aditivul alimentar E621, care se afla in topul E-urilor periculoase si se gaseste in foarte multe alimente.

Am fost neplacut surprinsa de faptul ca in Romania nu se vorbea deloc despre utilizarea lui in industria alimentara, despre efectele nocive pe termen lung, cu toate ca, dupa cum am mentionat mai sus, este unul dintre cei mai periculosi aditivi alimentari.

Initial, cand am scris pentru prima data (trebuie sa fii logat) pe 02.02.2009 un articol despre acest aditiv periculos, putini ne impartaseau “actiunea”, dar, in final, incepand cu anul 2010 cand Slabute a inceput sa fie cunoscut, acest subiect a fost preluat si mediatizat pe scara larga si pe televiziuni si prin ziare.

Din pacate, cand ma uit in directia celor care dau autorizatii si stabilesc normele in alimentatie, nu pot sa nu ma intreb, cu toate ca se stiu efectele negative ale acestui aditiv alimentar, de ce inca nu este interzis?

In cazul acesta, nu imi ramane decat sa va spun: “Informati-va si fiti atenti la etichete”.

Mancaruri cu gust si aroma fara E-uri – Condimente naturale

Nu cred ca sunt singura care a observat ca rafturile de “condimente magice pline de aroma, savoare si e-uri”, altadata aproape golite, treptat isi pierd clientii. Un lucru care ma bucura foarte mult. Se pare ca efortul nostru comun, depus pentru a informa corect si impartial oamenii in ceea ce priveste un mod de alimentatie sanatos, da roade si in zona condimentelor.

Este un sentiment placut sa vezi ca ideea de la care am pornit in 2008 si care parea ceva ireal, a schimbat sute de mii de vieti pe parcursul ultimilor 3 ani si in 2012, impreuna cu ceilalti membri importanti din comunitate, am reusit sa obtinem inca un rezultat pozitiv dintr-un sir mai lung.

De multe ori, oamenii recurg la aceste “condimente chimice” tocmai pentru ca nu cunosc suficient de bine metodele alternative si sanatoase prin care se poate obtine un gust mult mai bun, mai deosebit si in acelasi timp sanatos, si aceasta fara a folosi pachetele cu arome de pui, vita, smantana, ciuperci, legume si cu o duzina de e-uri.

Tocmai din acest motiv, pe portalul Slabute se duce o ampla campanie de informare si promovare a condimentelor naturale, felul in care se folosesc in diverse mancaruri, felul in care se pastreaza, proprietatile lor terapeutice, etc.

1x1.trans Mancaruri cu gust si aroma fara E uri   Condimente naturaleCondimente naturale

E-uri continute in “condimente chimice”

Informatii utile despre prepararea mancarurilor