Sos Bolognese (ragu alla bolognese in limba italiana sau sauce bolognaise in limba franceza) este un sos pe baza de carne pentru paste, originar din Bologna, Italia.
Sos Bolognese poate fi folosit la pizza, paste, lasagne sau cannelloni.
Ingrediente pentru 8 portii:
- carne tocata de vita 5% grasime – 635 gr
- ceapa – 130 gr
- usturoi – 12 gr (3 catei)
- sare de/pentru masa – 1 gr
- piper negru – 0.5 gr
- rosii pasate – 400 gr
- rosii decojite cubulete in suc propriu – 800 gr
- ulei de masline extra virgin – 44.1 ml (4.5 linguri supa – medii)
- morcovi, cruzi – 100 gr
Mod de preparare:
- Se prajesc ceapa, morcovul si usturoiul in uleiul de masline.
- Se adauga carnea macinata si se lasa la prajit, apoi se adauga rosiile.
- Se amesteca si se lasa la foc mediu 45 minute.
- Se condimenteaza, dupa gust, cu sare si piper.
Pofta buna!
Din ingredientele de mai sus rezulta 1660 gr sos.