Va spuneam mai demult ca matusa mea are o gradina bio. Din rezervele de dovleac, mi-au ramas ultimele 2 bucati, pe care le-am pastrat special pentru inghetata. Eu nu concep caldura fara inghetata. Asadar, cu aceasta reteta, declar sezonul inghetatei 2012 deschis.
In timp ce va scriu reteta, savurez cate o lingurita mica din portia de inghetata pentru ziua de azi. Gustul acestei inghetate ma duce cu gandul la biscuiti sau placinta cu dovleac. Este dementiala…
Ingrediente pentru 16 portii:
frisca lichida 26% grasime – 500ml
zahar brut din trestie de zahar Bio – 90g (10 lingurite, fara varf)
Frisca, laptele, zaharul, ghimbirul, scortisoara si nucsoara macinata se pun intr-un vas pe foc mic.
Nu se atinge punctul de fierbere!
Galbenusurile se bat cu blender.
Se iau cateva linguri din vasul care este pe foc si se adauga in spuma de galbenusuri. Se amesteca.
Apoi, acest amestec se adauga celui de pe foc. Se amesteca bine, compozitia trebuie sa se ingroase. Nu se ajunge la fierbere!
Se adauga dovleacul facut piure cu ajutorul unui robot. Se amesteca. Se tine inca putin pe foc, iar apoi se pune deoparte la racit.
Inainte de a pune la congelator, se adauga esenta de vanilie. Se amesteca bine.
Inghetata se bate din 15 in 15 minute, in prima ora, cu un tel sau blender. Dupa aceea, la fiecare jumatate de ora, timp de 2 ore. Aceasta procedura este importanta pentru a nu se forma acele de gheata.
Supa crema de dovleac este o minune atat pentru cei care isi doresc cu ardoare un desert, cat si pentru cei care vor o masa de pranz satioasa, deosebita, cu un gust si cu o aroma fina.
Pentru mine a fost un 2 in 1.
Zilele de luni sunt foarte aglomerate, solicitante si enervante… Motivul de baza pentru care m-am apucat sa fac aceasta reteta era faptul ca nu dura mult si nu o sa mint, era si un soi de curiozitate, pentru prima oara as fi mancat supa de dovleac. In mintea mea, dovleacul se asocia cu placinte, tarte, deserturi, dovleac copt cu nuci si miere… dar in nici un caz cu supa.
Multumesc mamei ca nu a uitat sa puna, in pachetul cu bunatati eco, dovleacul pe care matusa mea l-a crescut cu multa dragoste, atentie si special pentru mine (cum zice ea). Acum sunt in dubiu daca aceasta supa a fost rezultatul talentului culinar sau dovleacul magic a facut toata treaba, pentru ca ceea ce mi-a fost dat sa mananc luni, la pranz, a fost pur si simplu fara termeni de comparatie.
Dovleacul se portioneaza, eu l-am taiat in cuburi medii.
Se pune intr-o cratita cu apa pe foc. Se fierbe la foc mic pana cand dovleacul este moale/gata, ~15 minute (depinde de cantitate, in cazul in care vreti sa dublati portiile).
Dupa ce este gata, se ia de pe foc si se lasa putin la racit.
Se mixeaza cu ajutorul unui blender pana la obtinerea unei mase omogene.
Se adauga sare, boia de ardei dulce si frisca (la temperatura camerei, nu direct din frigider).
Se mixeaza inca o data.
Cratita se pune pe foc pentru incalzire (nu se aduce la punctul de fierbere!)
Supa se pune in farfurii, iar deasupra se presara cascaval razuit.
Se pot presara marar, patrunjel sau ceapa verde, tocate marunt.
Conceptul Slabute s-a nascut odata cu mine, odata cu primele lacrimi cand ma priveam in oglinda si imi vedeam soldurile late si burtica pufoasa, s-a nascut odata cu prima mea dieta de slabit, odata cu primele mele greseli, odata cu primele mele necunoasteri, odata cu primul “imbold nebunesc” de a impartasi si celorlalte femei ca si mine o realitate in care traim...citeste
Semneaza!
Cine este Slabuta?
In comunitate sunt cunoscuta sub numele de Slabuta si in 2008, alaturi de D-nul Dorin Sîrbu (cunoscut pe Slabute ca Vadmin), am creat prima comunitate 100% pentru stilul de viata sanatos, comunitatea care sta la baza miscarii pentru stilul de viata sanatos din Romania...citeste