Slabuta.ro - Descoperă slăbuţa din tine! Vino alături de mine pe Slabute.ro!
Semneaza alaturi de mine Prima Petitie Nationala Pentru Dreptul la o Viata Sanatoasa.
Au semnat 37.207 oameni.
Semneaza aici »
Contoarele Sănătaţii. Împreună promovăm stilul de viaţă sănătos în România şi obţinem rezultate. Te invit să te alături nouă. Clic aici.
Numar slabute inregistrate in comunitate membri
comunitate

56.307
Calorii arse calorii
arse

217.323.350
Minute exercitii minute
exerciţii

55.627.126
Kilograme slabite kg slăbite
sănătos

47.082
Apa consumata pahare de
apă

590.352
Calorii alimente info
alimente

22.944

Cum se face mozzarella – Preparare

Alimentatie, Retete

Am ajuns la ultima etapa si cea mai importanta. 1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare Dupa ce ne-am documentat si am pregatit toate cele necesare, suntem gata pentru marea ‘aventura’ cu mozzarella.

1. Incalzirea laptelui

1x1.trans Cum se face mozzarella   PreparareLaptele se pune pe foc mic, se amesteca incet si se aduce la temperatura de 37C, nu mai mult! Verifica temperatura cu termometru.

Un pont: daca nu ai termometru, verificarea se poate face foarte simplu, bagi degetul in lapte, continui sa amesteci si cand simti ‘prima caldura’ (temperatura normala a corpului este 36.7 C si pana la aceasta temperatura nu simti caldura), iei cratita de pe foc.

2. Adaugarea cheagului

Pe pliculetul de cheag vei gasi informatia despre cum se amesteca cu apa, care este proportia, etc.

Dupa ce l-ai amestecat cu apa, se adauga 3 linguri de cheag in lapte si se amesteca bine.

3. ‘Odihna’ pentru 30-60 minute

1x1.trans Cum se face mozzarella   PreparareCratita se acopera cu un capac si se ‘inveleste’ intr-o patura ca sa se pastreze caldura. Se lasa asa pentru 30-60 minute, se verifica daca este bine inchegat laptele.

4. Prepararea casului

Dupa ce laptele s-a inchegat, luam un cutit si taiem ‘budinca’ obtinuta perpendicular (exact ca in imagine). Cu un tel batem incet bucatile de lapte inchegat, pana cand devin mai marunte.

Dupa aceasta procedura, cratita se acopera din nou si se lasa pentru inca 3 ore.

Dupa acest timp, vei observa ca zerul s-a separat de branza. Se strecoara branza de zer si se pune intr-o sita/strecuratoare (exista speciale pentru branzeturi). Daca sita/strecuratoare este rara se foloseste tifon.

Astfel, casul obtinut se tine cam 2 zile la scurs, cu cat este mai cald (atentie, daca se recurge la folosirea cuptorului, nu se tine la foc mare, cuptorul trebuie sa fie stins) cu atat mai repede se va ‘usca’.

1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare 1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare

5. Prepararea mozzarellei

Avem casul uscat si acum putem trece la ultima si cea mai interesanta etapa in prepararea mozzarellei. 1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare Este ca un joc…

Taiem casul in felii cat mai mici. Bucatile de cas le punem intr-un vas. Separat incalzim o cratita cu apa, o aducem pana la 50-60C (masurarea se face la ochi). Turnam apa peste cas (cat sa il acopere), lasam cratita cu apa in continuare pe foc si o aducem aproape de punctul de fierbere, apoi iarasi turnam peste cas.

Cu o lingura de lemn si cu manusile pe maini amestecam bucatile de cas, le ‘lipim’, intindem, in asa fel incat sa se formeze un snur intreg din toate acele bucati. Daca inca nu se intinde, inmuiem snurul in apa fierbinte, se lucreaza foarte repede, iarasi intindem, iarasi inmuiem… si tot asa.

Separat avem pregatit un vas cu apa cat mai rece amestecata cu sare.

Din snurul format rupem bucatele (putem face diferite forme) si le punem in apa rece cu sare.

Vasul il acoperim si il punem la frigider. Mozzarella poate fi mancata aproximativ dupa 1 ora.

1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare 1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare

1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare 1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare

1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare 1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare

1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare 1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare

1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare

Va doresc o ‘aventura’ placuta si pofta buna! 1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare
1x1.trans Cum se face mozzarella   Preparare

Mozzarella, documentare

Alimentatie, Forum, Retete

Totul a inceput pe 3 martie 2010, cand am creat pe forumul slabutelor acest subiect: Cum se face mozzarella?

Ideea de a face mozzarella acasa mi-a placut foarte mult. Nu am facut branza, cas sau urda, etc pana atunci… mi se parea o experienta interesanta si cel mai important, noua… ador “noul”. 1x1.trans Mozzarella, documentare

Eram foarte entuziasmata si, stiind ca sunt slabute care fac deseori branza, am apelat la ajutorul lor.

Andra locuieste in Italia, patria mozzarellei, ea a venit cu un articol bine documentat care m-a ajutat foarte mult atunci cand am facut mozzarella.

Iar Laura mi-a dat o serie de ponturi care m-au scos din cateva “situatii delicate” in timpul procesului de preparare. 1x1.trans Mozzarella, documentare

In paralel cu recomandarile slabutelor, am cautat si filmulete pe youtube in care se explica cum se face mozzarella; cateva dintre ele au fost de un real ajutor.

Iata un rezumat al etapelor de preparare, iar in urmatoarele articole voi detalia pe fiecare in parte.

  • Cumparare lapte si cheag
  • Pregatire 3 vase (1 cratita pentru lapte, 2 vase pentru prepararea mozzarellei)
  • Manusi (ca sa nu va frigeti mainile)
  • O spatula de lemn
  • Tifon
  • Sita
  • Termometru

… si cateva filmulete pentru documentare

Tarta (cu blat de mamaliga) cu spanac, branza de burduf si mozzarella “Slabuta”

Cina, Mic dejun, Pranz, Retete "Slabuta"

Ingrediente pentru 8 portii:

Mod de preparare:

  1. Se prepara mamaliga.
  2. Se ia o tava rotunda, se tapeteaza cu hartie de copt  si se aseaza mamaliga, nivelandu-se cu mana.
  3. Se face o adancitura in mijloc pentru a se putea pune umplutura de spanac si branza.
  4. Se aseaza branza de burduf maruntita.
  5. Deasupra se pune spanacul decongelat si scurs de apa.
  6. Se sareaza si pipereaza.
  7. Peste spanac se toarna ouale batute bine.
  8. Peste, se aseaza mozzarella taiata rondele.
  9. Se da la cuptor la foc mediu, pentru 40 minute.

Pofta buna!

Din ingredientele de mai sus rezulta 1625 gr tarta. O portie are ~ 200 gr.

Informatii nutritionale Tarta (cu blat de mamaliga) cu spanac, branza de burduf si mozzarella “Slabuta”

1x1.trans Tarta (cu blat de mamaliga) cu spanac, branza de burduf si mozzarella Slabuta

Placinta cu branza si dovlecei in straturi “Slabuta”

Cina, Mic dejun, Pranz, Retete "Slabuta"

Ingrediente pentru 8 portii:

  • dovlecei – 945 gr
  • branza proaspata de vaca 2% grasime – 500 gr
  • oua proaspete – 3 bucati
  • cascaval 17% grasime, fara lactoza – 70 gr
  • sare de/pentru masa – 1 gr
  • piper negru – 0.5 gr

Mod de preparare:

  1. Dovleceii se spala si se dau pe razatoare.
  2. O forma de copt se tapeteaza cu hartie de copt.
  3. Se aseaza un strat de dovlecei, se preseaza bine, se sareaza si pipereaza.
  4. Deasupra se aseaza branza de vaci.
  5. Iarasi urmeaza un strat de dovlecei si tot asa pana la ultimul strat.
  6. Deasupra se toarna ouale batute spuma.
  7. Se presara cascaval razuit.
  8. Se da la cuptor pentru 45 minute, la foc mediu.

Pofta buna!

Din ingredientele de mai sus rezulta 2060 gr placinta. O portie de placinta cu branza si dovlecei are ~255 gr.

Informatii nutritionale Placinta cu branza si dovlecei in straturi “Slabuta”

1x1.trans Placinta cu branza si dovlecei in straturi “Slabuta”

Cannelloni cu branza de vaci “Slabuta”

Cina, Pranz, Retete "Slabuta"

Stiu, reteta originala cannelloni trebuie facuta cu carne. 1x1.trans Cannelloni cu branza de vaci Slabuta

Eu am facut cu branza de vaci si nu regret deloc, foarte bune, seamana mult cu o placinta cu branza, o placinta dietetica. 1x1.trans Cannelloni cu branza de vaci Slabuta

Ingrediente pentru 12 portii:

  • cannelonni din grau dur – 250 gr
  • branza proaspata de vaca 2% grasime – 800 gr
  • ceapa verde – 20 gr
  • marar – 25 gr
  • sare de/pentru masa – 6 gr
  • oua proaspete – 212 gr (4 bucati)
  • lapte de vaca pasteurizat 1,5% grasime – 200 ml
  • cascaval 17% grasime, fara lactoza – 130 gr

Mod de preparare:

  1. Se pun 2 l apa intr-un vas, la fiert. Cand apa da in clocot, se adauga 1 lingurita sare si se amesteca foarte bine.
  2. Dupa ce sarea s-a dizolvat, se adauga cannellonni. Se fierb 4 minute.
  3. Se scurg de apa si se rastoarna pe un platou.
  4. Intr-un castron, branza de vaca se amesteca cu ouale, sarea, mararul si ceapa verde tocate marunt.
  5. Se ia un vas (de preferat de teflon sau yena), se toarna 100 ml lapte.
  6. Cannelloni se umplu cu pasta de branza de vaci si se aseaza unul langa celalalt in vas.
  7. Peste primul strat se presara jumatate din cascavalul razuit.
  8. Se aseaza al doilea strat de cannelloni umplute.
  9. Se toarna 100 ml lapte si se presara cascavalul razuit ramas.
  10. Se da la cuptor, pentru 20-25 minute.
  11. Cand sunt gata, se scot din cuptor, se lasa putin la racit, dupa, se pot servi.

Pofta buna!

Din ingredientele de mai sus rezulta 1687 gr. O portie, 2 cannelloni umpluti, are ~140 gr.

Informatii nutritionale Cannelloni cu branza de vaci “Slabuta”

1x1.trans Cannelloni cu branza de vaci Slabuta