Slabuta.ro - Descoperă slăbuţa din tine! Vino alături de mine pe Slabute.ro!
Semneaza alaturi de mine Prima Petitie Nationala Pentru Dreptul la o Viata Sanatoasa.
Au semnat 37.207 oameni.
Semneaza aici »
Contoarele Sănătaţii. Împreună promovăm stilul de viaţă sănătos în România şi obţinem rezultate. Te invit să te alături nouă. Clic aici.
Numar slabute inregistrate in comunitate membri
comunitate

56.307
Calorii arse calorii
arse

217.323.350
Minute exercitii minute
exerciţii

55.627.126
Kilograme slabite kg slăbite
sănătos

47.082
Apa consumata pahare de
apă

590.352
Calorii alimente info
alimente

22.944

Ciuperci shiitake – putine calorii, multa sanatate

Alimentatie
1x1.trans Ciuperci shiitake   putine calorii, multa sanatate

sursa: www.gettyimages.com

De foarte mult timp am vrut sa va impartasesc bucuria de a fi gustat un aliment cu totul deosebit, atat ca si gust, cat si ca aroma si bineinteles proprietati dietetice. Este vorba de ciupercile shiitake. 1x1.trans Ciuperci shiitake   putine calorii, multa sanatate

De cate ori am ocazia sa mananc ceva nou, ma ascund printre zeci de carti si studii ca sa aflu cat mai multe despre alimentul respectiv. Iata ce am descoperit despre ciupercile shiitake.

Ciupercile shiitake sunt considerate un simbol al sanatatii, datorita proprietatilor sale sunt folosite in medicina chineza de peste 6000 de ani.

O serie de studii stiintifice au subliniat faptul ca ciupercile shiitake regleaza nivelul colesterolului, d-Eritadenina este unul dintre cei mai neobisnuiti nutrienti naturali, care se gaseste in ciupercile shiitake si care ajuta la scaderea colesterolului. Acest nutrient este un derivat din adenina – unul dintre blocurile de constructie (nucleotide) a materialului genetic al ciupercilor (ADN).

De asemenea, ciupercile shiitake ne protejeaza de bolile cardiovasculare (inclusiv ateroscleroza) si sunt o buna sursa a trei minerale importante: mangan, seleniu si zinc. Ciupercile shiitake contin si fitonutrienti, unul dintre cei mai bine studiati fitonutrienti este ergotioneina. Acest antioxidant unic este derivat din aminoacidul histidina – un aminoacid esential.

Ciupercile shiitake se caracterizeaza prin prezenta proteinelor (care induc senzatia de satietate), bogatia in complexul vitaminelor B (ex: riboflavina [vit. B2], niacina [vit. B3] si acid pantothenic [Vit. B5]) si minerale (seleniu, potasiu si cupru). Fibrele ciupercilor taie pofta de mancare si faciliteaza tranzitul intestinal.

Ciupercile au putine calorii si au in compozitie substante antibacteriane care ajuta organismul.

Sunt de preferat ciupercile crude sau preparate la abur sau cuptor decat cele conservate, care au foarte mult sodiu.

Va invit sa descoperiti profilul nutritional al acestui super-aliment.

* DZR semnifica doza zilnica recomandata

Informatii nutritionale Ciuperci, shiitake, crude

Nutrienti % din DZR*
Vitamina B3 27.5%
Vitamina B5 21.3%
Vitamina B6 21%
Vitamina B2 18.2%
Mangan 16.5%
Fosfor 15.8%
Fibre 14.1%
Potasiu 12.3%
Seleniu 11.5%
Cupru 10%
Zinc 9.7%
Vitamina D 7%
Magneziu 7%
Proteine 6.3%
Calorii (48 kcal) 2%

Cum pregatim ciupercile shiitake?

Ciupercile shiitake sunt foarte poroase, astfel incat daca acestea sunt tinute prea mult in apa o vor absorbi repede si vor deveni foarte apoase. Prin urmare, cel mai bun mod de a curata aceste ciuperci, fara a le altera gustul si textura este sa le curatati cu folosirea de cat mai putina apa. Pentru a face acest lucru, le stergeti, pur si simplu, cu un prosop de hartie sau un burete usor umezit.

Cel mai optim mod de a pregati ciupercile shiitake este prin metoda sote, cu ceapa, condimente si usturoi.

Ce ziceti, v-am convins? 1x1.trans Ciuperci shiitake   putine calorii, multa sanatate

Crap cu ciuperci in vin

Cina, Pranz, Retete "Slabuta"

Ingrediente pentru 4 portii:

Mod de preparare:

  1. Crapul se spala bine, se incizeaza longitudinal. In incizii se pun crengutele de rozmarin.
  2. Se sareaza, se presara usturoi pudra si se aseaza intr-un vas de yena.
  3. Ciupercile se spala bine si se pun peste peste, in interiorul lui.
  4. Se toarna vinul indoit cu apa.
  5. Vasul de yena se da la cuptor, la foc mic, pentru ~35-45 minute.

Pofta buna!

Informatii nutritionale Crap cu ciuperci in vin, la cuptor

1x1.trans Crap cu ciuperci in vin 1x1.trans Crap cu ciuperci in vin

Pate de pui cu ciuperci si coaja de portocale

Cina, Mic dejun, Pranz

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Fileul de pui se da prin blender sau masina de tocat pana se obtine o pasta-piure.
  2. Se adauga ouale, sarea, mustarul si coaja de portocale.
  3. Ciupercile se spala, jumatate din ei se toaca marunt, cealalta jumatate se taie felii.
  4. Cele tocate marunt se adauga la amestecul de pui.
  5. Se adauga frisca, se amesteca bine pana la omogenizarea compozitiei.
  6. Se pune intr-o forma tapetata cu hartie de copt, ciupercile felii se incorporeaza in mijlocul pateului, forma se acopera cu folie.
  7. Forma se pune pe o tava adanca, umpluta cu apa, pana la mijlocul formei cu pate. Se tine la cuptor, la foc mediu, pana compozitia devine densa, de consistenta pateului.

Informatii nutritionale Pate de pui cu ciuperci si coaja de portocale

1x1.trans Pate de pui cu ciuperci si coaja de portocale

Rulada din carne de porc cu ciuperci (reteta Craciun)

Cina, Pranz

Incepand cu acest articol deschid seria retetelor dietetice de craciun incercate in anul (craciun 2010) care tocmai ne-a parasit. 1x1.trans Rulada din carne de porc cu ciuperci (reteta Craciun)

Ingrediente pentru 8 portii:

Mod de preparare:

  1. Carnea de porc se taie cubulete, care se sareaza si pipereaza dupa gust.
  2. Se da prin masina de tocat.
  3. Se amesteca cu usturoiul pisat, ardeiul uscat si paprika.
  4. O forma se tapeteaza cu hartie de copt, se aseaza amestecul de carne cu ciupercile intregi, presand bine.
  5. Se acopera cu o folie de aluminiu si se da la cuptor, aprox. 1 ora.
  6. Dupa ce este gata, se scoate din forma si se lasa la racit.
  7. Rulada se inveleste in folie de aluminiu si se da la frigider peste noapte.
  8. A doua-treia zi, rulada este din ce in ce mai buna.

Pofta buna!

Din ingredientele de mai sus rezulta 1050 gr de rulada, o portie are ~130 gr.

Informatii nutritionale Rulada din carne de porc cu ciuperci

1x1.trans Rulada din carne de porc cu ciuperci (reteta Craciun)

Crap cu ciuperci si broccoli, la cuptor

Cina, Pranz

Ingrediente pentru 4 portii:

Mod de preparare:

  1. Pestele se spala, se curata (cantitatea trecuta la ingrediente se refera la peste deja curatat).
  2. Se pune pe o tava, se condimenteaza, se sareaza.
  3. Ciupercile se spala, se pun deasupra pestelui, la fel se face si cu broccoli congelat se aseaza deasupra sau in jurul pestelui.
  4. Se da la cuptor, la foc mediu 20 minute, apoi la foc mic 1 ora.

Pofta buna!

Din ingredientele de mai sus rezulta o tarta de 1290 gr. O portie are ~322.5 gr.

Informatii nutritionale Crap cu ciuperci si broccoli, la cuptor

1x1.trans Crap cu ciuperci si broccoli, la cuptor