De foarte mult timp am vrut sa va impartasesc bucuria de a fi gustat un aliment cu totul deosebit, atat ca si gust, cat si ca aroma si bineinteles proprietati dietetice. Este vorba de ciupercile shiitake.
De cate ori am ocazia sa mananc ceva nou, ma ascund printre zeci de carti si studii ca sa aflu cat mai multe despre alimentul respectiv. Iata ce am descoperit despre ciupercile shiitake.
Ciupercile shiitake sunt considerate un simbol al sanatatii, datorita proprietatilor sale sunt folosite in medicina chineza de peste 6000 de ani.
O serie de studii stiintifice au subliniat faptul ca ciupercile shiitake regleaza nivelul colesterolului, d-Eritadenina este unul dintre cei mai neobisnuiti nutrienti naturali, care se gaseste in ciupercile shiitake si care ajuta la scaderea colesterolului. Acest nutrient este un derivat din adenina – unul dintre blocurile de constructie (nucleotide) a materialului genetic al ciupercilor (ADN).
De asemenea, ciupercile shiitake ne protejeaza de bolile cardiovasculare (inclusiv ateroscleroza) si sunt o buna sursa a trei minerale importante: mangan, seleniu si zinc. Ciupercile shiitake contin si fitonutrienti, unul dintre cei mai bine studiati fitonutrienti este ergotioneina. Acest antioxidant unic este derivat din aminoacidul histidina – un aminoacid esential.
Ciupercile shiitake se caracterizeaza prin prezenta proteinelor (care induc senzatia de satietate), bogatia in complexul vitaminelor B (ex: riboflavina [vit. B2], niacina [vit. B3] si acid pantothenic [Vit. B5]) si minerale (seleniu, potasiu si cupru). Fibrele ciupercilor taie pofta de mancare si faciliteaza tranzitul intestinal.
Ciupercile au putine calorii si au in compozitie substante antibacteriane care ajuta organismul.
Sunt de preferat ciupercile crude sau preparate la abur sau cuptor decat cele conservate, care au foarte mult sodiu.
Va invit sa descoperiti profilul nutritional al acestui super-aliment.
* DZR semnifica doza zilnica recomandata
Informatii nutritionale Ciuperci, shiitake, crude
Nutrienti | % din DZR* |
---|---|
Vitamina B3 | 27.5% |
Vitamina B5 | 21.3% |
Vitamina B6 | 21% |
Vitamina B2 | 18.2% |
Mangan | 16.5% |
Fosfor | 15.8% |
Fibre | 14.1% |
Potasiu | 12.3% |
Seleniu | 11.5% |
Cupru | 10% |
Zinc | 9.7% |
Vitamina D | 7% |
Magneziu | 7% |
Proteine | 6.3% |
Calorii (48 kcal) | 2% |
Cum pregatim ciupercile shiitake?
Ciupercile shiitake sunt foarte poroase, astfel incat daca acestea sunt tinute prea mult in apa o vor absorbi repede si vor deveni foarte apoase. Prin urmare, cel mai bun mod de a curata aceste ciuperci, fara a le altera gustul si textura este sa le curatati cu folosirea de cat mai putina apa. Pentru a face acest lucru, le stergeti, pur si simplu, cu un prosop de hartie sau un burete usor umezit.
Cel mai optim mod de a pregati ciupercile shiitake este prin metoda sote, cu ceapa, condimente si usturoi.
Ce ziceti, v-am convins?