Limonada naturala, racoritoare si sanatoasa cu muuulta menta
26 Iulie, 2012Saptamana trecuta m-am intalnit cu un fost coleg de liceu. Ca sa ne potolim setea si in acelasi timp sa stam mai “la umbra” am mers la primul local care ne-a iesit in cale.
De obicei, atunci cand sunt in oras, beau apa plata, ador apa, ii iubesc gustul (chiar daca foarte multi spun ca nu are nici un gust, pentru mine are) si prospetimea. De data aceasta mi-am zis sa comand o limonada naturala, chiar imi doream ceva cu un gust dulce-acrisor.
Hop si primul gat… m-am incretit si speriat… Un gust puternic de menta mi-a invadat papilele gustative. Hop si al doilea gat… mmm, dar nu-i rau deloc… La al treilea, patrulea.. gat deja eram indragostita fara nici un dubiu, nu imi mai doream nimic decat inca un minut petrecut in compania noii mele iubiri culinare.
Divin. Aromat. Racoritor. Revigorant. Proaspat. Excitant.
***
Ingredientele de baza intr-o limonada naturala (caci in cea sintetica gasim numai ingrediente care ne “rup” limba, E330 (acid citric), guma guar, E414 (guma arabica), E950 (acesulfam-K), E951 (aspartam), E211 (benzoat de sodiu)) sunt lamaia si apa.
* E330, E950, E951 si E211 sunt ADITIVI ALIMENTARI PERICULOSI!!
Restul, cum ar fi: mierea/zaharul brut, menta, gheata sunt la latitudinea fiecaruia. Va invit sa faceti cunostinta cu fiecare ingredient in parte.
La finalul acestei prezentari veti intelege de ce este atat de benefica si sanatoasa limonada naturala.
Lamaie / Lime

foto: Marina Capaţîna
De obicei, lamaia este folosita pentru a da o aroma si un gust mai deosebit altor mancaruri sau alimente, nu prea o poti manca ca pe o ciocolata (cu multa pofta).
Fitonutrienti cu efect antioxidant si antibiotic
Lamaia si lime-ul contin flavonoide care au proprietati anticancer si antioxidante. De asemenea, cele doua alimente sunt o sursa excelenta de vitamina C, unul dintre cele mai importante antioxidante din natura.
Pentru a avea o imunitate de fier, trebuie sa ne imprietenim cu alimentele care contin vitamina C. O imunitate puternica ne protejeaza de boli.
Cum alegem lamaile si cum le pastram?
Pentru un continut mai bun de antioxidanti, alegem lamai cat mai coapte. Un alt truc foarte bun este de a cauta lamai cu coaja cat mai subtire, cele cu coaja groasa sunt cu mai putin miez si mai putin suculente.
Lamaile se pastreaza la temperatura camerei, fara a fi expuse la razele solare.
Apa + Gheata
Acest aliment ne ofera cea mai mare cantitate si varietate de nutrienti la un numar atat de mic de calorii – 0 (zero).
Un pahar de apa are 0 kcal, 1 litru de apa are 0 kcal si chiar si un bidon de 5 l de apa are 0 kcal. Primul beneficiu al apei, care nu poate fi contestat, este motivul aparitiei vietii pe pamant. Putem trai mai multe zile fara mancare decat fara apa.
Apa ne ajuta sa eliminam toxinele din organism (sub forma de urina si transpiratie). In acelasi timp, apa joaca rolul de “solvent”. Majoritatea nutrientilor sunt solubili in apa.
Menta / Izma
Menta, menta piperita (izma de gradina), este inalta, are frunze cu o tenta purpurie. Eu am avut menta de la Moinesti, crescuta fara chimicale.
Izma, menta spicata (izma creata), creste pana la 60 cm inaltime, iar frunzele sunt usor intoarse.
Beneficiile pentru sanatate sunt multiple, incepand cu atenuarea simptomelor colonului iritabil, indigestia, dispepsia pana la proprietati anti-cancer, anti-microbiene, etc.
Menta este o sursa excelenta de mangan, vitamina C si vitamina A, precum si o concentratie buna de carotenoide (pigment natural care se gaseste in diverse plante, alge, organisme, etc), inclusiv beta-caroten.
La toate acestea se adauga continutul de fibre, fier, magneziu, calciu si vitamina B2.
Miere naturala

foto: Marina Capaţîna
Mierea naturala este o alternativa delicioasa si sanatoasa zaharului alb, ultra-procesat.
Cercetarile indica faptul ca mierea naturala, datorita compozitiei sale unice, este un puternic agent antimicrobian si antioxidant.
***
Dupa ce am facut cunostinta cu ingredientele, urmeaza partea cea mai distractiva – crearea limonadei.
Cum se face limonada?
Foarte simplu.
Frunzele de menta/izma si lamaile se spala foarte bine.
Lamaile se taie in doua jumatati si se storc fie cu mana, fie cu storcatorul pentru citrice.
Intr-un pahar, cat mai incapator, doar vrem sa ne relaxam 100% , punem apa si sucul de lamaie.
Un pumn de menta se zdrobeste cu ajutorul unui blender si se adauga in pahar.
Se adauga cuburile de gheata si frunzele de menta.
Iar la final se adauga mierea si se orneaza cu o felie de lamaie si frunze de menta.
Absolut toate cantitatile pentru ingredientele de mai sus sunt la alegerea fiecaruia, mie de exemplu imi place cat mai muuulta menta.
***
Si la final, marea distractie surprinsa intr-o colectie de fotografii.
Vizionare placuta si cat mai multa pofta de limonada!