Multumesc slabutei Dorutza pentru inspiratie. Ciocolata a iesit foarte buna.
Ingrediente pentru 20 portii:
- Cacao, continut scazut de grasimi – 100 gr
- Lapte praf integral 26% grasimi – 250 gr
- Zahar brut 100% natural – 200 gr
- Esenta de vanilie, imitatie, pe baza de alcool – 4 gr
- Esenta de rom – 4 gr
- Unt nesarat 60% grasime – 100 gr
- Apa plata – 150 ml
Mod de preparare:
- Laptele praf se amesteca cu cacao.
- Se pune apa la fiert impreuna cu zaharul brut. Se amesteca pana se dizolva zaharul. Cand incepe sa fiarba, siropul va face o spuma alba. Din acest moment, in functie de cat fierbeti siropul asa va iesi ciocolata. Daca o vreti mai moale si “cauciucoasa” faceti un sirop subtirel. Daca vreti o ciocolata faramicioasa faceti un sirop gros, ca mierea aproape.
- Cand siropul este gata, se stinge focul si se adauga laptele praf in cateva transe, pana se omogenizeaza bine.
- Se sdauga untul (topit un pic) si esenta de rom si vanilie, si se amesteca bine.
- Se punem repede compozitia intr-o tava unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt si se niveleaza cu dosul unei linguri, inmuiata frecvent in apa rece.
- Dupa ce s-a racit, se da la frigider pana se intareste.
- Daca ati facut siropul subtire va trebui sa o lasati peste noapte sa se intareasca, daca insa ati facut siropul gros va dura doar 2-3 ore pana sa o puteti taia.
Pofta buna!
Din ingredientele de mai sus rezulta 640 gr ciocolata. O portie de ciocolata dietetica are ~32 gr.