Slabuta.ro - Descoperă slăbuţa din tine! Vino alături de mine pe Slabute.ro!
Semneaza alaturi de mine Prima Petitie Nationala Pentru Dreptul la o Viata Sanatoasa.
Au semnat 37.207 oameni.
Semneaza aici »
Contoarele Sănătaţii. Împreună promovăm stilul de viaţă sănătos în România şi obţinem rezultate. Te invit să te alături nouă. Clic aici.
Numar slabute inregistrate in comunitate membri
comunitate

56.307
Calorii arse calorii
arse

217.323.350
Minute exercitii minute
exerciţii

55.627.126
Kilograme slabite kg slăbite
sănătos

47.082
Apa consumata pahare de
apă

590.352
Calorii alimente info
alimente

22.944

Cum are loc slabirea? Mituri despre grasimea corporala

Alimentatie

Internetul abunda de informatii. In ziua de azi nu mai este o dificultate sa afli rapid raspunsul la intrebarile care ne intereseaza. Da, un raspuns rapid, dar oare calitativ?!

Un exemplu. Atunci cand vrem sa stim ce se intampla cu grasimea noastra cand slabim, dam peste “ipoteze interesante” de tipul “grasimea se transforma in muschi”. 1x1.trans Cum are loc slabirea? Mituri despre grasimea corporala Acum ceva timp, am scris intr-un articol de pe Slabute (clic) ca, grasimea nu se transforma in muschi, iar mai jos veti afla in ce “se transforma” si cum puteti sa slabiti cat mai eficient. 1x1.trans Cum are loc slabirea? Mituri despre grasimea corporala

* Calculatorul de grasime corporala * te va ajuta sa iti afli procentul de grasime corporala.

Putina teorie despre celulele adipoase nu ne strica…

Grasimea este stocata in interiorul celulelor de grasime sub forma de trigliceride.

Atunci cand sunt stimulate sa faca acest lucru, celulele adipoase elibereaza pur si simplu continutul sau (trigliceridele) in fluxul sanguin sub forma de acizi grasi liberi (FFA – fatty free acids), care sunt transportate prin sange catre tesuturi, unde este nevoie de energie.

In mod normal, un adult de sex masculin stocheaza aproximativ de la 60.000 pana la 100.000 de kcal de energie in celulele adipoase ale corpului sau.

1x1.trans Cum are loc slabirea? Mituri despre grasimea corporala

Ce declanseaza eliberarea tuturor acestor acizi grasi stocati in celulele adipoase?

Foarte simplu: nevoia de energie pentru a compensa deficitul caloric. Organismul elibereaza hormoni si enzime care transmit celulelor adipoase semnalul de eliberare al rezervelor de grasime.

Pentru ca depozitele de grasime sa fie eliberate din celula adipoasa, printr-un proces de hidroliza (lipoliza sau distrugerea grasimilor) molecula de triglicerida este divizata in glicerol si trei acizi grasi. O enzima extrem de importanta numita lipaza hormon sensibila (HSL) este catalizatorul acestei reactii. Grasimea depozitata (energia) este eliberata in sange sub forma de acizi grasi liberi (FFA – fatty free acids) si acestia sunt transportati catre muschi in cazul in care acolo este nevoie de energie.

O enzima importanta numita lipoproteina lipaza (LPL) ajuta acizii grasi liberi (FFA – fatty free acids) sa ajunga in interiorul mitocondriilor din celulele musculare, unde acestia pot fi utilizati pentru a produce energie.

Atunci cand acizii grasi liberi (FFA – fatty free acids) sunt eliberati din celula adipoasa, aceasta se micsoreaza si de aceea aratam mai slabi.

Mituri despre grasimea corporala

Celulele adipoase nu dispar nicaieri si in nici un caz nu se transforma in muschi, ele se afla intr-o “stare de asteptare”, gata sa fie umplute din nou cu grasime, atunci cand apare un surplus caloric.

Au existat teorii conform carora numarul celulelor adipoase nu poate creste dupa perioada de adolescenta. Astazi este deja demonstrat ca celulele adipoase pot creste atat in dimensiune (hipertrofie), cat si in numar (hiperplazie). Aceasta “inmultire” poate avea loc in anumite circumstante, cum ar fi:

  • in timpul sarcinii
  • in perioada de maturitate, atunci cand exista cresteri bruste si excesive de greutate corporala

Unii oameni sunt predispusi genetic spre a avea mai multe celule adipoase decat alti oameni, iar femeile au mai multe celule de grasime decat barbatii.

Un copil are, de obicei, aproximativ 5 – 6 miliarde de celule adipoase. Acest numar creste in timpul copilariei timpurii si in perioada de pubertate, astfel un adult sanatos, cu o compozitie normala a corpului are aproximativ 25-30 miliarde de celule adipoase. Un adult cu exces de greutate are aproximativ 75 de miliarde de celule adipoase. In cazul obezitatii severe, acest numar poate ajunge pana la 250 – 300 miliarde de celule adipoase!

Dimensiunea medie (greutate) a unei celule de grasime la un adult este de aproximativ 0,6 micrograme, dar aceasta poate varia in marime de la 0,2 la 0,9 micrograme. Celulele unei persoane supraponderale pot fi de pana la de trei ori mai mari decat la o persoana cu o compozitie corporala ideala.

Cu toate acestea, geneticul nu este o scuza, trecutul nu este o scuza, conteaza ce faci in prezent, fie alegi sa stochezi si mai multa energie (sub forma de grasime), fie alegi sa o arzi! Alimentatia corecta si sanatoasa sustinuta de o activitate fizica constanta te vor ajuta sa rezolvi aceasta problema.

Ciclizare calorii, o altfel de abordare

Alimentatie, Portal

1x1.trans Ciclizare calorii, o altfel de abordareAtunci cand ne dorim sa slabim, singurul aspect care trebuie sa ne intereseze este pierderea de grasime, nu apa sau muschi. A pierde in greutate si cu toate acestea a pastra masa musculara este o adevarata provocare.

Tendinta generala atunci cand se urmareste pierderea in greutate este de a reduce drastic aportul caloric in ideea ca acesta este “colacul de salvare”.

In mod normal, pentru astfel de situatii, reactia organismului este de a intra in “modul infometare” si de a limita consumul caloric, prin scaderea metabolismului bazal.

Mai devreme sau mai tarziu, toata aceasta “aventura” se termina cu o noapte intreaga petrecuta in frigider pentru a potoli foamea.

Asadar, victoria ii revine organismului care a reusit sa supravietuiasca infometarii la care a fost supus si, de acum, greutatea poate sa isi revina la “normalul” de dinaintea acelei “portii de infometare” (cunoscutul efect yo-yo).

Cele doua articole de pe portalul Slabute prezinta problema slabitului intr-o noua “lumina”, fara infometare, fara pierdere de muschi si, cu toate aceastea, cu kilograme in minus.

Prezentare generala a functionalitatilor din Calculatorul Nutritional Slabute

Alimentatie, Calorii, Slabute TV

Varianta video – Calculator Nutritional Slabute – Prezentare generala functionalitati – Partea II

Dupa cum va spuneam in prezentarea anterioara, un Calculator Nutritional este util atat pentru cei care vor sa traiasca sanatos, pentru cei care vor sa isi rezolve anumite probleme de sanatate sau pur si simplu isi doresc sa slabeasca sau se ingrase intr-un mod echilibrat si sanatos.

In acest articol voi continua cu o prezentare generala a tuturor functionalitatilor pe care le puteti gasi si folosi pe Calculatorul Nutritional Slabute.

Calculatorul Nutritional Slabute a fost lansat in Mai 2009. Pe parcursul ultimilor trei ani de dezvoltare si cercetare continua s-au adaugat functionalitati noi, s-au adaugat valori nutritionale a peste 21000 alimente, s-au adaugat retete noi, nutritive si sanatoase si bineinteles s-au adaugat noi tipuri de activitati fizice.

Calculatorul Nutritional Slabute ne-a ajutat foarte mult in promovarea si monitorizarea unei alimentatii sanatoase, ne-a ajutat in promovarea si monitorizarea activitatilor fizice. In prezent, avem peste 184 mii meniuri salvate, un numar record de 158 mil calorii arse si peste 37 mii kilograme slabite sanatos.

Calculatorul Nutritional Slabute si experienta pe care am castigat-o in comunitate stau la baza crearii si promovarii principiului “Nu trebuie sa slabesti, trebuie doar sa-ti schimbi stilul de viata”.

In prezent, Calculatorul Nutritional Slabute va pune la dispozitie peste 16 functionalitati dintre care cateva sunt de o importanta majora pentru intelegerea notiunilor de baza in nutritie si alcatuirea unor meniuri echilibrate si sanatoase.

Principalele functionalitati din Calculatorul Nutritional Slabute sunt urmatoarele:

1. Creare si salvare meniuri intr-un calendar personal

Cea mai importanta functionalitate din Calculatorul Nutritional Slabute este, fara indoiala, posibilitatea de a crea si salva meniurile intr-un calendar personal.

Crearea unui meniu se face intr-un mod simplu. Se adauga alimentele pentru fiecare masa, apa bauta si activitatile fizice efectuate in ziua respectiva.

In baza alimentelor ingerate, a apei consumate si a activitatilor fizice efectuate, Calculatorul Nutritional Slabute va ofera instant informatii referitor la totalul de calorii ingerate, totalul de calorii consumate, precum si estimarea daca veti slabi sau va veti ingrasa. De asemenea, Calculatorul Nutritional Slabute va ofera sfaturi legate de cantitatea de apa consumata in ziua respectiva.

In varianta extinsa a meniului personal (butonul calcule avansate), Calculatorul Nutritional Slabute va ofera informatii detaliate despre normele zilnice recomandate pentru valorile: proteine, grasimi, carbohidrati, sodiu si zaharuri. Astfel, va asigurati ca alimentatia zilnica este cat mai corecta, mai echilibrata si mai sanatoasa.

Aceste meniuri pot fi salvate si revazute in calendarul personal. In calendarul personal, pot fi vizualizate atat meniurile salvate pe zilele anterioare, cat si meniurile programate pentru urmatoarele zile. Aici, de asemenea, veti mai putea gasi functionalitati cum ar fi: editarea meniurilor, copierea lor, veti putea scrie notite la meniurile voastre si alte functionalitati interesante.

Despre utilizarea detaliata a meniurilor si a calendarului personal va voi scrie in urmatoarele articole.

2. Grafice personale de evolutie

O alta functionalitate apreciata din Calculatorul Nutritional Slabute sunt graficele personale de evolutie, unde intr-o forma grafica si sugestiva puteti urmari evolutia pentru mai multi parametri, cum ar fi:

  • greutate
  • brat
  • bust
  • talie
  • burta
  • si alte valori

Cu ajutorul graficelor personale de evolutie, monitorizarea evolutiei si identificarea unor eventuale greseli in abordarea stilului de viata, in modul de a face sport si in modul de a slabi este mult mai usoara.

Calculatoare

Ca sa fie si mai complete functionalitatile Calculatorului Nutritional Slabute, am dezvoltat mai multe unelte aditionale, care sa va vina in ajutor. Acestea pot fi gasite in submeniul Calculator.

3. Calculator necesar calorii

Primul este calculator necesar calorii – estimeaza necesarul zilnic de calorii in functie de greutate, inaltime, varsta si nivelul de activitate fizica. O particularitate interesanta a acestui calculator este ca poate estima necesarul caloric zilnic si pentru femeile insarcinate sau care alapteaza.

4. Calculator ciclizare calorii

-  in functie de greutate, inaltime, varsta si nivelul de activitate fizica iti propune un plan de ciclizare calorii. Acest calculator este util pentru depasirea perioadelor de platou.

5. Calculator IMC

- calculeaza Indicele de Masa Corporala in functie de inaltime si greutate si te ajuta sa identifici daca esti o persoana subponderala, normala, supraponderala sau obeza.

6. Calculator greutate ideala

- in functie de inaltime si greutate estimeaza intervalul recomandat de kilograme si greutatea ideala. Este util pentru a stabili targeturi de mentinere, ingrasat sau slabit intr-un mod sanatos.

7. Calculator metabolism bazal

- estimeaza numarul de calorii necesare corpului tau, in stare de repaos total, pentru “a mentine in viata” organele vitale: inima, sistemul nervos, rinichii, ficatul, intestinul, organele sexuale, muschii si pielea.

8. Calculator grasime corporala

- estimeaza procentul de grasime din corpul tau. Aceasta valoare este importanta atat pentru sanatatea fiecaruia, cat si pentru sportivii de performanta.

9. Calculator suprafata corpului (BSA)

- calculeaza suprafata corpului in functie de inaltime si greutate. Aceasta valoare este folosita in diverse scopuri medicale.

10. Calculator raport talie/solduri

- calculeaza raportul dintre circumferinta taliei si circumferinta soldurilor atat pentru barbati cat si pentru femei. Daca se afla in limitele normale, acest coeficient este un indicator al sanatatii si al fertilitatii.

11. Calculator puls ideal pentru exercitii

- estimeaza numarul de batai al inimii pe minut la care trebuie sa ajungi in timpul activitatilor fizice pentru a avea randament maxim.

12. Calculator necesar zilnic de calciu

- in functie de varsta estimeaza necesarul zilnic recomandat de calciu. Este o valoare utila deoarece calciul este un mineral important pentru organismul uman.

13. Calculator necesar zilnic de fibre

- estimeaza necesarul zilnic de fibre in functie de greutate, inaltime, varsta si nivelul de activitate fizica. Un aport suficient de fibre asigura o functionare mai buna a organismului.

14. Calculator zilnic de nutrienti

- estimeaza cantitatea de proteine, grasimi, carbohidrati si sodiu, necesara pentru o alimentatie sanatosa si echilibrata.

15. Calculator greutate sarcina

- estimeaza numarul de kilograme in care trebuie sa te incadrezi la o anumita luna de sarcina.

16. Calculator sarcina

- in baza primei zile a ultimului ciclu menstrual estimeaza data conceptiei, data nasterii copilului, saptamana de sarcina si data primei batai de inima a copilului.

In articolele urmatoare o sa prezint fiecare functionalitate din Calculatorul Nutritional Slabute in mod detaliat, adica felul in care poate fi folosita si felul in care va poate ajuta.

Pana atunci nu uitati, stilul de viata sanatos ne priveste pe fiecare dintre noi. Va invit ca impreuna sa promovam si sa cream o lume mai buna!

Succes!

Ce este un Calculator Nutritional?

Alimentatie, Calorii, Slabute TV

Varianta video – Calculator Nutritional Slabute (prezentare) – Partea I

Am primit mai multe intrebari despre Calculatorul Nutritional de pe Slabute si, drept urmare, m-am gandit sa scriu o serie de articole despre beneficiile si modul de utilizare a unui calculator nutritional, astfel incat, mai multi oameni preocupati de stilul de viata sanatos, sa beneficieze de avantajele unei astfel de unelte, pe care noi, pe Slabute, o oferim gratuit.

Stilul de viata contemporan impreuna cu alimentatia nesanatoasa au creat foarte multe probleme de sanatate. In contextul unui volum mare de informatii, de multe ori contradictorii si fara o baza stiintifica clara, calculele in baza unor formule devin necesare, astfel ai posibilitatea sa faci alegeri sanatoase mult mai corect si mai simplu. Suplimentar, pe Calculatorul Nutritional Slabute (CNS) v-am creat si diferite elemente grafice sugestive care sa va ajute in acest sens.

1x1.trans Ce este un Calculator Nutritional?

Prin urmare, ce este un Calculator Nutritional?

Un Calculator Nutritional este un program de monitorizare a alimentatiei si a activitatilor fizice zilnice, fiind destinat atat pentru cunoscatori cat si pentru persoanele care se afla inca la inceputul drumului spre un stil de viata sanatos, corect si echilibrat. Astfel, fie ca vrei sa traiesti sanatos, fie ca vrei sa iti rezolvi anumite probleme de sanatate (in cazul in care se impune respectarea unui regim special), fie ca vrei sa slabesti sau sa te ingrasi, cu ajutorul calculatorului nutritional este mult mai usor.

Un Calculator Nutritional va ofera informatii nutritionale detaliate despre alimente, cum ar fi: calorii, proteine, carbohidrati, grasimi, sodiu, colesterol, fibre, vitamine si minerale, va ofera informatii despre prezenta unor alergeni (gluten, lactoza), precum si informatii despre densitatea calorica a alimentelor. Toate aceste valori sunt necesare pentru alcatuirea si monitorizarea unui mod echilibrat de alimentatie.

Impreuna cu membrii din comunitatea Slabute am reusit sa cream cea mai completa baza de date, cu peste 21 000 alimente, pe care v-o punem la dispozitie.

Dupa cum stiti, stilul de viata de sanatos nu inseamna doar o alimentatie echilibrata, activitatile fizice sunt la fel de importante, mai ales ca problemele precum sedentarismul sunt actuale.

Calculatorul Nutritional Slabute (CNS), pe langa monitorizarea alimentatiei zilnice, va permite si jurnalizarea a peste 162 tipuri de activitati fizice.

In baza calculelor finale, Calculatorul Nutritional Slabute (CNS) va ofera sfaturi importante legate de alimentatie, cum ar fi: nivelul de proteine, carbohidrati, grasimi, sodiu, fibre si zaharuri, precum si estimarea daca veti slabi sau va veti ingrasa. In timp, nerespectarea unei alimentatii echilibrate din toate punctele de vedere, poate crea probleme grave de sanatate, cum ar fi: imunodeficienta, carentele alimentare, etc.

Calitatea vietii si reducerea costurilor pentru tratamente medicale si pastile sunt un aspect important. De aici, rezulta si un alt avantaj al unui calculator nutritional, cheltuieli mai mici ca urmare a eliminarii problemelor de sanatate generate de un stil de viata incorect.

In articolul urmator, o sa va fac o prezentare generala despre functionalitatile din Calculatorul Nutritional Slabute.

Widget Calorii

Widgets

Va spuneam in articolul precedent despre posibilitatea de a avea o “particica” Slabute® pe site-ul/blogul personal. 1x1.trans Widget Calorii

Widget-ul Calorii este una dintre aceste posibilitati si reprezinta o miniatura a ceea ce este, deja cunoscutul, Calculator Nutritional Slabute®.

Folosind acest widget de cautare, vizitatorii site-ului vor putea cauta in cea mai mare baza de date cu calorii alimente, din Romania.

Un Widget Calorii se creeaza in cativa pasi simpli:

1x1.trans Widget Calorii1. Selectare functionalitatea: Calorii Alimente

2. Selectare tema de culori sau personalizare culori/Setare dimensiuni

si apasare pe sagetuta verde.

In partea dreapta, la fiecare setare facuta se va genera un preview pentru viitorul widget.

3. Inserare cod pe site/blog

Iata un exemplu de Widget Calorii: http://slabit-sanatos.blogspot.com/