Slabuta.ro - Descoperă slăbuţa din tine! Vino alături de mine pe Slabute.ro!
Semneaza alaturi de mine Prima Petitie Nationala Pentru Dreptul la o Viata Sanatoasa.
Au semnat 37.207 oameni.
Semneaza aici »
Contoarele Sănătaţii. Împreună promovăm stilul de viaţă sănătos în România şi obţinem rezultate. Te invit să te alături nouă. Clic aici.
Numar slabute inregistrate in comunitate membri
comunitate

56.307
Calorii arse calorii
arse

217.323.350
Minute exercitii minute
exerciţii

55.627.126
Kilograme slabite kg slăbite
sănătos

47.082
Apa consumata pahare de
apă

590.352
Calorii alimente info
alimente

22.944

Cum are loc slabirea? Mituri despre grasimea corporala

Alimentatie

Internetul abunda de informatii. In ziua de azi nu mai este o dificultate sa afli rapid raspunsul la intrebarile care ne intereseaza. Da, un raspuns rapid, dar oare calitativ?!

Un exemplu. Atunci cand vrem sa stim ce se intampla cu grasimea noastra cand slabim, dam peste “ipoteze interesante” de tipul “grasimea se transforma in muschi”. 1x1.trans Cum are loc slabirea? Mituri despre grasimea corporala Acum ceva timp, am scris intr-un articol de pe Slabute (clic) ca, grasimea nu se transforma in muschi, iar mai jos veti afla in ce “se transforma” si cum puteti sa slabiti cat mai eficient. 1x1.trans Cum are loc slabirea? Mituri despre grasimea corporala

* Calculatorul de grasime corporala * te va ajuta sa iti afli procentul de grasime corporala.

Putina teorie despre celulele adipoase nu ne strica…

Grasimea este stocata in interiorul celulelor de grasime sub forma de trigliceride.

Atunci cand sunt stimulate sa faca acest lucru, celulele adipoase elibereaza pur si simplu continutul sau (trigliceridele) in fluxul sanguin sub forma de acizi grasi liberi (FFA – fatty free acids), care sunt transportate prin sange catre tesuturi, unde este nevoie de energie.

In mod normal, un adult de sex masculin stocheaza aproximativ de la 60.000 pana la 100.000 de kcal de energie in celulele adipoase ale corpului sau.

1x1.trans Cum are loc slabirea? Mituri despre grasimea corporala

Ce declanseaza eliberarea tuturor acestor acizi grasi stocati in celulele adipoase?

Foarte simplu: nevoia de energie pentru a compensa deficitul caloric. Organismul elibereaza hormoni si enzime care transmit celulelor adipoase semnalul de eliberare al rezervelor de grasime.

Pentru ca depozitele de grasime sa fie eliberate din celula adipoasa, printr-un proces de hidroliza (lipoliza sau distrugerea grasimilor) molecula de triglicerida este divizata in glicerol si trei acizi grasi. O enzima extrem de importanta numita lipaza hormon sensibila (HSL) este catalizatorul acestei reactii. Grasimea depozitata (energia) este eliberata in sange sub forma de acizi grasi liberi (FFA – fatty free acids) si acestia sunt transportati catre muschi in cazul in care acolo este nevoie de energie.

O enzima importanta numita lipoproteina lipaza (LPL) ajuta acizii grasi liberi (FFA – fatty free acids) sa ajunga in interiorul mitocondriilor din celulele musculare, unde acestia pot fi utilizati pentru a produce energie.

Atunci cand acizii grasi liberi (FFA – fatty free acids) sunt eliberati din celula adipoasa, aceasta se micsoreaza si de aceea aratam mai slabi.

Mituri despre grasimea corporala

Celulele adipoase nu dispar nicaieri si in nici un caz nu se transforma in muschi, ele se afla intr-o “stare de asteptare”, gata sa fie umplute din nou cu grasime, atunci cand apare un surplus caloric.

Au existat teorii conform carora numarul celulelor adipoase nu poate creste dupa perioada de adolescenta. Astazi este deja demonstrat ca celulele adipoase pot creste atat in dimensiune (hipertrofie), cat si in numar (hiperplazie). Aceasta “inmultire” poate avea loc in anumite circumstante, cum ar fi:

  • in timpul sarcinii
  • in perioada de maturitate, atunci cand exista cresteri bruste si excesive de greutate corporala

Unii oameni sunt predispusi genetic spre a avea mai multe celule adipoase decat alti oameni, iar femeile au mai multe celule de grasime decat barbatii.

Un copil are, de obicei, aproximativ 5 – 6 miliarde de celule adipoase. Acest numar creste in timpul copilariei timpurii si in perioada de pubertate, astfel un adult sanatos, cu o compozitie normala a corpului are aproximativ 25-30 miliarde de celule adipoase. Un adult cu exces de greutate are aproximativ 75 de miliarde de celule adipoase. In cazul obezitatii severe, acest numar poate ajunge pana la 250 – 300 miliarde de celule adipoase!

Dimensiunea medie (greutate) a unei celule de grasime la un adult este de aproximativ 0,6 micrograme, dar aceasta poate varia in marime de la 0,2 la 0,9 micrograme. Celulele unei persoane supraponderale pot fi de pana la de trei ori mai mari decat la o persoana cu o compozitie corporala ideala.

Cu toate acestea, geneticul nu este o scuza, trecutul nu este o scuza, conteaza ce faci in prezent, fie alegi sa stochezi si mai multa energie (sub forma de grasime), fie alegi sa o arzi! Alimentatia corecta si sanatoasa sustinuta de o activitate fizica constanta te vor ajuta sa rezolvi aceasta problema.

Ciclizare calorii, o altfel de abordare

Alimentatie, Portal

1x1.trans Ciclizare calorii, o altfel de abordareAtunci cand ne dorim sa slabim, singurul aspect care trebuie sa ne intereseze este pierderea de grasime, nu apa sau muschi. A pierde in greutate si cu toate acestea a pastra masa musculara este o adevarata provocare.

Tendinta generala atunci cand se urmareste pierderea in greutate este de a reduce drastic aportul caloric in ideea ca acesta este “colacul de salvare”.

In mod normal, pentru astfel de situatii, reactia organismului este de a intra in “modul infometare” si de a limita consumul caloric, prin scaderea metabolismului bazal.

Mai devreme sau mai tarziu, toata aceasta “aventura” se termina cu o noapte intreaga petrecuta in frigider pentru a potoli foamea.

Asadar, victoria ii revine organismului care a reusit sa supravietuiasca infometarii la care a fost supus si, de acum, greutatea poate sa isi revina la “normalul” de dinaintea acelei “portii de infometare” (cunoscutul efect yo-yo).

Cele doua articole de pe portalul Slabute prezinta problema slabitului intr-o noua “lumina”, fara infometare, fara pierdere de muschi si, cu toate aceastea, cu kilograme in minus.

Procentul de grasime corporala

Forum

Pentru slabute, in forum, a fost adaugata o noua functionalitate la profil, posibilitatea de a calcula procentul de grasime coporala.

Pentru a calcula procentul de grasime corporala, trebuie sa completati la profilul vostru cateva campuri noi aparute:

  • Gât (cm) – circumferinta gatului
  • Încheietura mâinii (cm) – circumferinta incheieturii mainii
  • Antebraţ (cm) – circumferinta antebratului (locul mai lat)
  • Grăsime corporală (estimată) – procentul de grasime corporala, estimat, care va fi calculat in baza parametrilor completati. Alaturi de valoarea procentuala, se prezinta si o explicatie referitor la valoarea procentului calculat si anume: cum este aceasta valoare pentru utilizator si tipul de constitutie corporala.

Pentru mai multe discutii legate de grasimea corporala estimata, s-a deschis un subiect in forum: Procentul de grasime corporala (estimat).