Ingrediente pentru 10 persoane:
- gelatina alimentara rapid dizolvabila – 30 gr
- caise – 205 gr
- iaurt natur – 140 gr
- lapte UHT degresat 0,5% grasime, imbogatit cu vitamine (A, E si D3) – 60 ml
- cacao, continut scazut de grasimi – 5 gr
- ou de gaina – 100 gr (2 bucati)
- praf de copt, scazut in sodiu – 6 gr
- faina integrala de grau – 105 gr
- fructoza – 113 gr
- albus de ou – 240 gr (8 bucati)
- piersici – 210 gr
Mod de preparare blat:
- Cele 2 oua se separa in galbenusuri si albusuri.
- Galbenusurile impreuna cu 13 gr fructoza se mixeaza pana fac spuma.
- Separat se amesteca praful de copt cu faina.
- Se adauga galbenusurile spuma si laptele.
- Se mixeaza iar, foarte bine.
- La sfarsit se adauga albusurile facute spuma cu mixerul.
- Intr-o forma de copt (cu lateral detasabil), tapetata cu hartie de copt, se toarna compozitia si se da la cuptor preincalzit la 220 C, la foc mediu.
- Dupa ce este gata blatul, se pune la racit, se elibereaza forma, pentru ca va fi folosita pentru obtinerea laptelui de pasare.
Mod de preparare lapte de pasare:
- Albusurile (8 bucati) se amesteca cu restul de fructoza (100 gr) si se bat cu mixerul la viteza mare, pana se tripleaza volumul lor.
- Gelatina se dizolva conform retetei (la a mea era proportia asa, 15 gr gelatina la 100 ml apa rece si lasat asa 20 minute).
- Dupa, albusurile batute spuma se amesteca cu gelatina dizolvata si se pun pe foc mic amestecand mereu, pana se topeste toata gelatina.
- Se ia de pe foc, in nici un caz nu se aduce la fierbere.
- Se toarna in vasul cu peretii detasabili, in care am copt blatul, si se da la frigider.
- Cand s-a intarit laptele de pasare (cam 1-1.30 ora) se scot peretii formei si se aseaza laptele de pasare pe blatul, uns cu iaurt si feliutele de piersici.
- Deasupra laptelui de pasare se aseaza feliute de caise. Iar deasupra se presara cacao.
- Se tine la frigider tortul.
Este un tort delicios, putin caloric si are multe proteine. Se orneaza tortul cu frunze de menta.
Pofta buna!
Din ingredientele de mai sus rezulta 1410 gr tort. O portie, 1 felie, are ~140 gr.