Slabuta.ro - Descoperă slăbuţa din tine! Vino alături de mine pe Slabute.ro!
Semneaza alaturi de mine Prima Petitie Nationala Pentru Dreptul la o Viata Sanatoasa.
Au semnat 37.207 oameni.
Semneaza aici »
Contoarele Sănătaţii. Împreună promovăm stilul de viaţă sănătos în România şi obţinem rezultate. Te invit să te alături nouă. Clic aici.
Numar slabute inregistrate in comunitate membri
comunitate

56.307
Calorii arse calorii
arse

217.323.350
Minute exercitii minute
exerciţii

55.627.126
Kilograme slabite kg slăbite
sănătos

47.082
Apa consumata pahare de
apă

590.352
Calorii alimente info
alimente

22.944

Alimentatie fara gluten

Alimentatie, Portal

In ultimul timp, am inceput sa primesc foarte multe mesaje in care sunt rugata sa postez mai multe informatii despre ceea ce inseamna intoleranta la gluten, cum poate fi “tinuta in frau”, ce alimentatie sa se respecte in cazul celor cu intoleranta la gluten, ce alimente sa se evite, retete fara gluten, etc.

* Intoleranta la gluten este o boala inflamatorie a intestinului subtire, care apare ca rezultat a unei reactii imunoalergice fata de gluten.

Drept consecinta, pe portalul Slabute in ultimele doua luni am publicat mai multe retete fara gluten, am scris informatii despre cerealele fara gluten si intoleranta la gluten. In Calculatorul Nutritional Slabute, alimentele fara gluten sunt marcate cu un simbol grafic distinctiv.

1x1.trans Alimentatie fara glutenInformatii despre intoleranta la gluten

Alimentatie fara gluten

Retete fara gluten

Tarta, fara zahar, (din aluat macerat 24 ore) cu piure de kiwi si glazura de ciocolata amara “Slabuta”

Gustari, Mic dejun, Retete "Slabuta"

Ingrediente pentru 8 portii:

Mod de preparare:

Macerare (24 ore)

Mixul din 8 componente se amesteca cu malai, suc de lamaie, suc de ananas si apa.

Se lasa la macerat 24 de ore (vezi beneficiile macerarii cerealelor: Cereale – macerare)

Prepararea propriu-zisa

Aluatul se da prin blender ca sa se formeze o pasta omogena.

Se adauga ouale si extractele de vanilie si migdale.

Kiwi se da prin blender.

Forma de copt se unge cu ulei sau se tapeteaza cu hartie de copt.

Se aseaza pasta de aluat, se preseaza bine pe forma tavii.

Se rastoarna piure-ul de kiwi si se da la cuptor preincalzit. Se face la foc mediu spre mic. Blatul trebuie sa fie rumen, nu ars!

Ciocolata se topeste en bain-marie si se rastoarna peste tarta asa cum va doriti. Se lasa la racit.

Informatii nutritionale Tarta, fara zahar, cu piure de kiwi “Slabuta”

1x1.trans Tarta, fara zahar, (din aluat macerat 24 ore) cu piure de kiwi si glazura de ciocolata amara Slabuta 1x1.trans Tarta, fara zahar, (din aluat macerat 24 ore) cu piure de kiwi si glazura de ciocolata amara Slabuta

Paine de casa, faina macerata

Mic dejun, Retete "Slabuta"

In ultimele zile, pe slabute.ro am publicat mai multe articole informative despre importanta pre-prepararii (macerare, fermentare, incoltire) in cazul cerealelor (art. 1 si art. 2).

Macerarea are ca rol neutralizarea acidului fitic, continut in majoritatea cerealelor, neutralizarea enzimelor inhibitoare si descompunerea glutenului si a altor proteine din cereale in compusi mai simpli, usor de digerat/asimilat. Acidul fitic blocheaza absorbtia unor minerale de maxima importanta in organism, cum sunt: calciul, magneziul, fierul, etc.

Iata un exemplu de paine de casa sanatoasa, facuta din faina macerata peste 7 ore, care nu baloneaza, nu te face sa te simti greoi, are un gust deosebit si o textura fina. Ingredientul de baza (faina) poate fi schimbat cu un alt tip de faina sau cu un mix de mai multe tipuri de cereale. Sa nu uitam, pentru ovaz, macerarea se va prelungi pana la 24 de ore.

Ingrediente pentru o paine de casa, de ~1150 gr:

Macerare:

Intr-un vas se pun:

  • faina integrala (410 gr)
  • zaharul
  • laptele batut
  • apa calda (incalzita, ~50C)
  • uleiul de masline

Se mixeaza bine cu ajutorul unui mixer/blender sau in masina de facut paine. Masa obtinuta are consistenta unui smantani mai groase.

Deasupra amestecului obtinut se presara restul de faina, iar in mijloc se face o adanicitura in care se pune drojdia proaspata maruntita. Atentie! drojdia nu trebuie sa intre in contact cu masa umeda.

Aluatul se lasa, acoperit cu un prosop curat, intr-un loc cald. Dupa ~2-3 ore, toata compozitia se mixeaza/framanta din nou. Se lasa din nou acoperit pentru inca 5 ore.

Mod de preparare paine:

Apoi, se adauga sarea si se framanta din nou painea. Se mai lasa pentru inca 30 minute.

Forma de paine se unge cu putin ulei ca sa nu se lipeasca/arda painea. Painea formata se aseaza in forma. Se fac cateva incizii (cu un cutit) pe suprafata painii, exact ca dungele de pe o franzela obisnuita. Optional: deasupra am presarat putin marar uscat. Se pot pune seminte de in, seminte de floarea soarelui/dovleac, susan, etc.

Se preincalzeste cuptorul la 275-300C, iar forma se pune pe langa cuptor pentru ca painea sa mai creasca putin.

Cand cuptorul a ajuns la temperatura dorita, painea se pune la cuptor.

Atunci cand coaja a devenit rumena, se da focul mic si se lasa pana ce painea este gata. Se verifica din cand in cand, cu ajutorul unei scobitori, daca miezul este gata.

Pofta buna si multa sanatate!