Painite crocante (pe baza de drojdie, din spelta, tarate de grau) 16% fibre, cu mac
12 August, 2010Mic dejun, PranzAvand in vedere ca am renuntat la painea din comert (din foarte multe motive), am tot cautat sa fac paine de casa, prima painica a fost asta, iar acum mi-am incercat norocul cu painitele crocante, obiectivul principal fiind obtinerea unui procent cat mai mare de fibre.
Eu zic ca mi-a reusit. Ii multumesc slabutei Sunshine pentru inspiratie, de la reteta ei am pornit pe acest “drum”, am modificat-o putin, iar rezultatul a fost mai mult decat satisfacator.
Ingrediente (38 felii de painite):
- faina de spelta – 200 gr
- drojdie uscata – 7 gr
- seminte de mac – 50 gr
- sare de/pentru masa – 1/3 lingurita ceai
- apa plata – 320 ml
- tarate de grau, crude/neprelucrate – 90 gr
Mod de preparare:
- Faina de spelta se amesteca cu tarate, seminte de mac, drojdie si sare.
- Se incorporeaza apa.
- Se amesteca foarte bine, pana cand se obtine o pasta.
- Pe o foaie de copt se intinde pasta obtinuta intr-un strat cat mai subtire, maxim 3-4 mm. Se formeaza un dreptunghi, care se taie in mai multe felii de painite.
- Se dau la cuptor preincalzit, la foc mic, pentru 10-15 minute, apoi se intorc painitile pe partea cealalta pentru inca 10 minute.
- Imediat ce sunt gata, painitile se pun intr-un vas si se acopera cu un prosop ca sa nu se intareasca.
Pofta buna!
Din ingredientele de mai sus se primesc ~38 felii de painite. O felie de painita are 10 gr.