Acest tort l-am facut cu o ocazie speciala. Mama m-a rugat sa fac eu tortul ca sa poata manca si ea, cel cumparat din magazin este departe de un tort dietetic.
A iesit foarte frumos si bun. Cantitatile se pot injumatati, acest tort a avut aproape 5 kg.
Tort dietetic “Slabuta” (pentru 24 persoane)
Ingrediente pentru blat:
- oua proaspete – 600 gr (12 bucati)
- fructoza – 217 gr
- faina de grau, integrala – 1000 gr
- praf de copt, scazut in sodiu – 40 gr
- lapte degresat 0,1% grasime- 800 ml
- unt 65% grasime – 220 gr
Ingrediente crema:
- fructoza – 156 gr (12 linguri)
- pudra/praf de budinca cu aroma de capsuni – 160 gr
- lapte degresat 0,1% grasime – 2000 ml
Pentru umplutura&decor:
- zmeura proaspata – 600 gr
- suc natural de zmeura (ramane de la zmeura in caserola) – 315 gr
- frisca dietetica Diat 27% grasime – 50 gr
Mod de preparare blat:
- Galbenusurile se separa de galbenusuri. Galbenusurile se amesteca cu fructoza, se bat la mixer.
- Praful de copt se amesteca cu faina.
- Untul se topeste la foc mic.
- Laptele se amesteca cu untul topit, cu galbenusurile batute.
- Treptat se adauga faina amesteca cu pragul de copt. Se amesteca bine.
- La final, se incorporeaza albusurile batute spuma, la mixer.
- Se mixeaza toata compozitia pentru blat.
- Se tapeteaza o forma cu hartie de copt, se toarna toata compozitia si se da la cuptor, preincalzit.
- Se verifica cu un cutit, daca blatul este copt.
- Cand este gata, se scoate din cuptor, se decupeaza un cerc perfect (marginile neregulate le vom folosi la decorare) si se imparte in 3 “felii”.
Mod de preparare crema:
- Praful de budinca se amesteca cu fructoza si 16 linguri de lapte.
- Restul de lapte se pune pe foc si se aduce la fierbere.
- Cand incepe sa fiarba, se da focul mic, se adauga budinca si se amesteca continuu, cam 5 minute.
- Dupa, se lasa la racit, cam 30-45 minute. Verificai cu lingura daca crema este semi-inchegata.
Crearea tortului:
- Cand crema de budinca este mai inchegata, se poate trece la “crearea” tortului.
- Pe un platou de tort, se pune blatul cel mai lat.
- Pe el se intinde 1/3 crema de budinca.
- Deasupra se pun 300 gr zmeura si se niveleaza cu lingura.
- Se aseaza a doua “felie” de blat.
- Se unge cu o alta treime de crema de budinca. Se pun 300 gr de zmeura si iar se niveleaza bine.
- Aveti grija sa ajunga crema pana in marginea blatului, ca sa nu se usuce.
- Se aseaza ultima “felie” de blat – “capacul” cupolei.
- Se unge cu toata crema ramasa, se pune crema si in jurul tortului, asa incat sa nu se mai vada blaturile.
- Deasupra se presara marginile de blat faramitate. Se “tapeteaza” cu aceste “faramituri” tot tortul.
- Dupa, se toarna deasupra sucul de zmeura si se mai niveleaza cu lingura tortul, ca sa fie pefect rotund.
- Deasupra se pune frisca, eu am trasat niste linii, puteti fi mai creativi.
- La servire, fiecare felie se orneaza cu crengute de menta.
Pofta buna!
Din aceste ingrediente se primeste un tort “gigant” – 4845 gr (24 portii). O feliuta (portie) are 200 gr.