Va spuneam mai demult ca matusa mea are o gradina bio. Din rezervele de dovleac, mi-au ramas ultimele 2 bucati, pe care le-am pastrat special pentru inghetata. Eu nu concep caldura fara inghetata. Asadar, cu aceasta reteta, declar sezonul inghetatei 2012 deschis.
In timp ce va scriu reteta, savurez cate o lingurita mica din portia de inghetata pentru ziua de azi. Gustul acestei inghetate ma duce cu gandul la biscuiti sau placinta cu dovleac. Este dementiala…
Ingrediente pentru 16 portii:
frisca lichida 26% grasime – 500ml
zahar brut din trestie de zahar Bio – 90g (10 lingurite, fara varf)
Frisca, laptele, zaharul, ghimbirul, scortisoara si nucsoara macinata se pun intr-un vas pe foc mic.
Nu se atinge punctul de fierbere!
Galbenusurile se bat cu blender.
Se iau cateva linguri din vasul care este pe foc si se adauga in spuma de galbenusuri. Se amesteca.
Apoi, acest amestec se adauga celui de pe foc. Se amesteca bine, compozitia trebuie sa se ingroase. Nu se ajunge la fierbere!
Se adauga dovleacul facut piure cu ajutorul unui robot. Se amesteca. Se tine inca putin pe foc, iar apoi se pune deoparte la racit.
Inainte de a pune la congelator, se adauga esenta de vanilie. Se amesteca bine.
Inghetata se bate din 15 in 15 minute, in prima ora, cu un tel sau blender. Dupa aceea, la fiecare jumatate de ora, timp de 2 ore. Aceasta procedura este importanta pentru a nu se forma acele de gheata.
Cu pasi rapizi se apropie Sfintele Pasti. Anul acesta, parca, timpul s-a scurs mai repede ca in alti ani si, fara sa imi dau seama, m-am “trezit” saptamana tecuta si am realizat ca suntem in luna aprilie si mai este inca foarte putin pana cand ne vom intalni cu cei dragi noua, in jurul mesei, pentru a sarbatori impreuna Pastele.
Cu aceasta ocazie, pe Portal am publicat o serie de retete speciale si propuneri de meniuri pentru masa de Pasti:
Meniurile sunt structurate pe categorii: felul I, felul II, aperitive, salate si deserturi. Toate propunerile respecta regulile unei alimentatii sanatoase si echilibrate si sunt adresate atat catre cei care prefera carnea ca ingredient principal, cat si catre cei care prefera pestele.
De pe masa de Pasti nu vor lipsi traditionalele oua vopsite, pe care va recomand sa le vopsiti in mod natural, fara a folosi colorantii din comert.
Anul trecut am avut o experienta foarte placuta si reusita, zic eu, legata de vopsirea oualelor in mod natural. Am folosit coji de ceapa, cu care am reusit sa obtin o culoare foarte frumoasa si stralucitoare. Iata un articol detaliat pe aceasta tema: Oua vopsite natural
Pe langa ouale vopsite natural, voi pregati pasca fara aluat, drob cu caise si nuci, friptura de curcan cu seminte de pin, mai multe tipuri de salate si aperitive. Toate aceste retete le puteti gasi in Varianta CARNE, una dintre propunerile pentru masa de Pasti.
Exista mai multe metode de a obtine culori naturale pentru ouale de Pasti, fara a folosi “colorantii-vopsea” (e-uri) din comert (E102 – galben, E133 – albastru, E122 – rosu sau E110 – portocaliu). Eu am folosit anul trecut o metoda foarte usoara, dar naturala si sanatoasa – vopsirea oualelor cu ajutorul cojilor de ceapa. Aceasta experienta o voi repeta si anul acesta.
Coji de ceapa (rosu-maroniu, galben)
Cojile de ceapa sunt o varianta usoara si naturala de vopsire. Ouale vopsite cu coji de ceapa au o paleta de culori de la galben la rosu-maroniu. Culoarea oualelor depinde de culoarea apei in care au fiert cojile (ceapa galbena, ceapa rosie). Daca vrei sa obtii o culoare mai intensa, trebuie sa folosesti o cantitate mai mare de coji si un timp de fierbere mai mare.
Cum se procedeaza?
Ouale se spala bine. Se pun cojile de ceapa in apa si se fierb, timpul depinde de intensitatea culorii pe care vrei sa o obtii (se poate ajunge si la 30 de minute).
Se pun ouale in apa in care au fiert cojile si se fierb inca 10 minute, dupa care se scot cu o lingura si se pun pe un servet de bucatarie.
Pentru ca ouale sa nu crape in timpul fierberii, acestea trebuie tinute aproximativ o ora la cald sau la temperatura camerei; de asemenea, in timpul fierberii se poate adauga o lingura de sare.
Pentru a da oualelor mai multa stralucire, dupa ce au fiert se sterg cu un servet inmuiat in ulei.
Inainte de a le vopsi, oualele trebuie spalate cu apa cu sapun sau spirt, in acest fel vopseaua se va prinde uniform.
Conceptul Slabute s-a nascut odata cu mine, odata cu primele lacrimi cand ma priveam in oglinda si imi vedeam soldurile late si burtica pufoasa, s-a nascut odata cu prima mea dieta de slabit, odata cu primele mele greseli, odata cu primele mele necunoasteri, odata cu primul “imbold nebunesc” de a impartasi si celorlalte femei ca si mine o realitate in care traim...citeste
Semneaza!
Cine este Slabuta?
In comunitate sunt cunoscuta sub numele de Slabuta si in 2008, alaturi de D-nul Dorin Sîrbu (cunoscut pe Slabute ca Vadmin), am creat prima comunitate 100% pentru stilul de viata sanatos, comunitatea care sta la baza miscarii pentru stilul de viata sanatos din Romania...citeste